Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Od začiatku bojov bolo v Sudáne vnútorne vysídlených už vyše milión ľudí

Boje v Sudáne Zobraziť galériu (2)
Boje v Sudáne (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

CHARTÚM - Pre ťažké boje v Sudáne už bolo vnútorne vysídlených viac ako milión ľudí. Oznámila to v stredu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), informuje TASR odvolávajúc sa na správy agentúr DPA a AFP.

Ďalších 319.000 ľudí našlo podľa IOM útočisko v susedných krajinách. Viac ako 132.000 v Egypte, 80.000 v Čade a 69.000 v Južno Sudáne, spresnila IOM. IOM zároveň varovala pred ďalším zhoršením humanitárnej situácie v tejto 46-miliónovej krajine. Boje pritom čoraz viac sťažujú prístup k základnému tovaru či palivu.

Evakuácia obyvateľov Sudánu. Príslušník štátnej armády ponúka vodu malým deťom na vojenskom letisku.
Zobraziť galériu (2)
Evakuácia obyvateľov Sudánu. Príslušník štátnej armády ponúka vodu malým deťom na vojenskom letisku.  (Zdroj: SITA/AP/UK Ministry of Defence/PO Phot Arron Hoare)

Boje vypukli v Sudáne 15. apríla

Boje vypukli v Sudáne 15. apríla medzi jednotkami armádneho veliteľa Abdala Fattáha Burhána a jeho bývalého zástupcu Muhammada Hamdána Daklúa, ktorý vedie polovojenskú skupinu Sily rýchlej podpory (RSF). Odvtedy si vyžiadali vyše 1000 životov. Milióny Sudáncov sa pritom ukrývajú vo svojich domovoch a trpia závažným nedostatkom vody, potravín a základných služieb. Sudán bol aj pred bojmi jednou z najchudobnejších a politicky najmenej stabilných krajín sveta. V dôsledku predošlých kríz v ňom už vtedy bolo vnútorne vysídlených 3,7 milióna obyvateľov.

Viac o téme: ĽudiaBojeSudánVysídlenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu