Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Česká ministerka obrany podpísala v USA dohodu o obrannej spolupráci

Jana Černochová
Jana Černochová (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

PRAHA - Česká ministerka obrany Jana Černochová a jej rezortný partner Lloyd Austin podpísali v Pentagone dohodu o obrannej spolupráci (DCA) Česka so Spojenými štátmi.

Ako informovala stanica ČT24, zmluva upravuje právne postavenie amerických vojakov pri ich budúcom pôsobení na českom území. Česko je 24. krajinou, ktorá takúto dohodu s USA uzavrela "Pre Českú republiku je to stopercentne jeden z najvýznamnejších okamihov od Nežnej revolúcie. Naše krajiny sa v americko-českých a česko-amerických vzťahoch vracajú späť do éry prezidenta (Václava) Havla, keď boli absolútne nadštandardné," uviedla pred podpisom zmluvy Černochová.

Archívne video: Poslanci čelia za odobrenie dohody s USA útokom: Poslanec Miroslav Žiak avizuje rozsiahle trestné oznámenie

Poslanci čelia za odobrenie dohody s USA útokom: Poslanec Miroslav Žiak avizuje rozsiahle trestné oznámenie (Zdroj: Facebook/Miroslav Žiak)

Zmluva podľa jej slov spresní podmienky pre amerických vojakov, ak budú v Česku napríklad na vojenskom cvičení. Umožní tiež intenzívnejšiu praktickú spoluprácu oboch armád. "Táto zmluva nezakladá žiadnu americkú základňu v ČR a ani nedovoľuje pobyt amerických vojakov, ktorý by bol inak než podľa ústavy v súlade s článkom 43," zdôraznila. "Teší ma, že podpísanie dohody o obrannej spolupráci ešte viac posilní a prehĺbi naše obranné vzťahy, zvýši našu interoperabilitu, posilní NATO a zvýši stabilitu v Európe," povedal americký minister obrany Lloyd Austin Černochovej ešte pred podpisom zmluvy.

Česká vláda schválila znenie dohody približne pred mesiacom. Musia ju ešte schváliť obe komory parlamentu a následne ju podpíše prezident Petr Pavel. Šéf opozičného hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura už avizoval, že jeho poslanci za dohodu hlasovať nebudú. Hnutie ANO o svojom postoji ešte diskutuje. Dohodu o obrannej spolupráci má so Spojenými štátmi väčšina členských krajín NATO. Schválilo ju už napríklad Poľsko, Maďarsko či Slovensko. Aktuálne o nej s USA rokujú Dáni, Fíni a Švédi.

Viac o téme: ČeskoUSAPrahaJana ČernochováLloyd Austin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu