Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenskí učitelia nie sú jediní nespokojní: V Rumunsku štrajkujú za zvýšenie platov!

Učitelia v Rumunsku štrajkujú za zvýšenie platov
Učitelia v Rumunsku štrajkujú za zvýšenie platov (Zdroj: EPA-EFE/Robert Ghement)

BUKUREŠŤ - Rumunskí učitelia vstúpili v pondelok - prvýkrát od roku 2005 - do štrajku za zvýšenie platov. K protestu pristúpili po tom, ako na poslednú chvíľu zlyhali ich rokovania s vládou, píše správa agentúry Reuters.

Začínajúci učiteľ dostáva v Rumunsku mesačne necelých 2400 lei (496 eur). Táto suma je len o niečo vyššia ako polovica tamojšieho priemerného mesačného platu, ktorý je 4554 lei (915 eur). Štrajkovať do odvolania plánuje podľa odborov celkovo vyše 150 000 učiteľov a ďalších zamestnancov rumunských základných a stredných škôl. V pondelok sa k nim pridali aj zamestnanci tamojších univerzít, ktorí absolvovali zhruba dvojhodinový štrajk solidarity.

Čo žiadajú?

Odbory žiadajú zvýšenie platov, valorizáciu vychádzajúcu z inflácie, preplácanie nadčasov, investície do školstva a učebných pomôcok. Rumunská vláda sa s Európskou komisiou dohodla na vykonaní balíka reforiem, v dôsledku čoho dostane aj finančné prostriedky. V rámci balíka sa zaviazala aj k tomu, že tento rok zmení legislatívu týkajúcu sa platov zamestnancov celého verejného sektora.

Návrh predmetného zákona sa očakáva v júli, odborári však tvrdia, že uvedený do platnosti bude až neskôr.

Viac o téme: ŠtrajkPlatyUčiteliaRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu