Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Maďarská polícia neprejavila trpezlivosť voči rozzúreným demonštrantom

Tisíce demonštrujúcich študentov žiadali zvýšenie miezd pedagógov
Tisíce demonštrujúcich študentov žiadali zvýšenie miezd pedagógov (Zdroj: SITA (Szilard Koszticsak/MTI via AP))

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia prejavila v piatok večer pri zásahu voči radikálnym účastníkom nepovoleného zhromaždenia pri sídle vládnej strany Fidesz "obrovskú trpezlivosť". Na mimoriadnej tlačovej konferencii v noci z piatka na sobotu to vyhlásil hovorca Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK) Gergely Fülöp, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server hvg.hu.

"Agresívny dav niekoľkých stoviek ľudí sa pokúšal nepretržite a koordinovane násilím preraziť policajný kordón," povedal hovorca a dodal, že policajti z davu vyzdvihli štyri osoby v záujme ochrany ich zdravia, pretože dav ich tlačil na kovové zábrany. "Dve osoby boli zadržané pre podozrenie z útoku na verejného činiteľa. Polícia podala trestné oznámenie na ďalšie dve osoby pre podozrenie zo skupinového násilia voči verejným činiteľov a jedna osoba bude stíhaná pre nepovolené použitie pyrotechnických prostriedkov, informoval Fülöp.

Cieľom je aj zlepšenie verejného vzdelávania

Polícia na tlačovej konferencii poskytla k nahliadnutiu predmety, ktorými dav demonštrantov útočil na príslušníkov polície. Medzi plechovkami a plastovými fľašami bola aj palica a kovové predmety. Tisíce demonštrujúcich študentov v uliciach Budapešti v piatok opätovne žiadali okamžité zvýšenie miezd maďarských učiteľov a stiahnutie návrhu zákona o štatúte učiteľov. Protestujúci pochodovali od parlamentu na Kossuthovom námestí ku križovatke Oktogon.

Na situáciu v hlavnom meste dohliadalo množstvo policajtov. Skupina demonštrantov sa po oficiálnom ukončení demonštrácie presunula k sídlu vládnej strany Fidesz na Lendvayho ulici, polícia však uzavrela prístupové cesty. Séria protestov a štrajkov učiteľov sa začala 31. januára 2022. Plat učiteľov v Maďarsku dosahoval minulý rok 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent. Cieľom učiteľov nie je iba riešenie miezd, ale tiež zlepšenie verejného vzdelávania.

Viac o téme: DemonštráciaPolícia Maďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu