Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pri Novej Kaledónii zaznamenali silné zemetrasenie s magnitúdou 7,7

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

NOUMÉA - Zemetrasenie s magnitúdou 7,7 zaznamenali v piatok juhovýchodne od francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia v Tichom oceáne. Vydané bolo aj varovanie pred vznikom ničivých prívalových vĺn cunami, informuje agentúra AFP.

Geologická služba Spojených štátov (USGS) uviedla, že otrasy vznikli juhovýchodne od súostrovia Loyauté, ktoré je súčasťou Novej Kaledónie, v hĺbke približne 37 kilometrov. Tichomorské centrum varovania pred cunami (PTWC) prvotne upozornilo na riziko vzniku prívalových vĺn v okruhu až 1000 kilometrov od epicentra zemetrasenia. Neskôr však oznámilo, že nebezpečenstvo cunami pominulo.

Výstraha sa vzťahovala pre pobrežné oblasti Novej Kaledónie, Vanuatu, Fidži, Kiribati či Nového Zélandu. Na Vanuatu avizovali až trojmetrové vlny. Na Vanuatu zaznamenali pri prístavnom meste Lenakel približne polmetrové vlny, uviedlo PTWC. V ďalších oblastiach tohto súostrovia namerali menšie vlny. Tamojšie úrady odporučili ľuďom žijúcim na pobreží evakuáciu na vyššie položené miesta, napísala agentúra AP.

Na ostrovoch Mare a Ile des Pins v Novej Kaledónii namerali taktiež najviac polmetrové vlny

Na ostrovoch Mare a Ile des Pins v Novej Kaledónii namerali taktiež najviac polmetrové vlny, uviedol tamojší šéf civilnej ochrany Frederic Marchi-Leccia. Dodal, že polícia a hasiči preventívne evakuovali pobrežné oblasti. Nová Kaledónia sa nachádza v tichomorskom tzv. Ohnivom kruhu – oblúku intenzívnej seizmickej aktivity, ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu a tichomorskú panvu.
 

Viac o téme: VarovanieZemetrasenie Tichý oceánNouméa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu