Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súd v Poľsku odsúdil aktivistov PiS, ktorí použili dary pre Červený kríž na kampaň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Súd v Poľsku odsúdil deväť ľudí vrátane dvoch bývalých aktivistov vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) za použitie darov určených pre regionálnu organizáciu Červeného kríža na financovanie predvolebnej kampane. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Súd v meste Vroclav odhadol, že tento podvod stál Červený kríž tri milióny zlotých (zhruba 608.590 eur). Súd odsúdil bývalého riaditeľa vroclavského Červeného kríža Jerzyho G. na tri roky a päť mesiacov väzenia. Jeho zástupca Piotr B. strávi vo väzení dva roky a sedem mesiacov. Obaja boli aktivistami PiS a pôsobili vo funkciách krajského poslanca a zákonodarcu. Súd im tiež nariadil vrátenie peňazí a zaplatenie pokút.

Ostatní odsúdení dostali tresty odňatia slobody v trvaní od 12 do 18 mesiacov, dvaja z nich podmienečne. Voči rozsudkom je možné sa odvolať. Súd všetkých uznal za vinných z predaja oblečenia a potravín darovaných Červenému krížu s cieľom presmerovať tieto peniaze na regionálnu kampaň PiS pred parlamentnými voľbami v roku 2015. PiS vtedy vo voľbách zvíťazila a pri moci je druhé funkčné obdobie.

Verdikt podľa AP môže spôsobiť problémy PiS, ktorá začala s intenzívnou kampaňou pred jesennými parlamentnými voľbami. Pochybnosti sú aj využití dotácií vo výške desiatok miliónov zlotých od ministerstva školstva, ktoré mali ísť miesto vzdelávacích programov na nákup nehnuteľností.

Viac o téme: DarySúd Poľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu