Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ústavný súd odobril novelu zákona o štátnej službe

Ústavný súd SR Zobraziť galériu (2)
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR nevyhovel návrhu vyhlásiť za protiústavnú novelu zákona o štátnej službe, ktorú prijala Národná rada (NR) SR v roku 2021. Skupina poslancov napadla ustanovenia, podľa ktorých môže generálny tajomník služobného úradu odvolať z funkcie vedúceho zamestnanca aj bez uvedenia dôvodu. ÚS rozhodol na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna.

 Zmena zákona o štátnej službe posilnila právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom. "Navrhovatelia vyjadrujú presvedčenie, že zákon je protiústavný a spôsobí vážny zásah do princípu stability štátnej služby a jeho výsledkom môže byť výrazná politizácia štátnej služby, strata odbornosti, nezávislosti a v neposlednom rade zásah do právnej istoty osôb v štátnozamestnaneckom pomere," uviedli opoziční poslanci v podaní na ÚS.

Výhrady voči novele mala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová

Výhrady voči novele mala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá ju nepodpísala a vrátila NR SR, parlament však jej veto 23. novembra 2021 prelomil. Hlava štátu namietala, že to otvára priestor na odvolanie zamestnanca iba z politických dôvodov. ÚS na stredajšom zasadnutí zároveň nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti zákona v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov.

Ústavný súd odobril novelu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: Novela zákonaŠtátna službaOdobrenieKošiceÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu