Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúca štúdia odhalila: Vyše polovica Číňanov podporuje vojnu s Taiwanom

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: TASR/Noel Celis/Pool Photo via AP)

PEKING - Štúdia zo Singapuru odhaľuje, že viac ako polovica pevninských Číňanov podporuje vojnu s Taiwanom. Pritom niet pochýb o tom, že vojenský konflikt medzi demokratickým štátom Taiwan a komunistami ovládanou Čínou by mal katastrofálne následky pre obe krajiny – a pre celý svet. Pozorovatelia sa obávajú, že konflikt o Taiwan by mohol byť predzvesťou tretej svetovej vojny.

Obavy však vyvoláva čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý v nevyhnutnom prípade hovorí aj na násilnom znovuzjednotení Číny s ostrovom.

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na tomto pozadí musia byť výsledky nedávnej štúdie dvoch predstaviteľov politických vied Adama Y. Liua (Univerzita v Singapure) a Xiaojun Lia (Univerzita v Britskej Kolumbii) šokom. Podľa výskumu 55 percent všetkých Číňanov považuje „ozbrojené zjednotenie“ za prijateľné, čo znamená, že by podporili vojnu s Taiwanom.

Hoci sa v Číne nekonajú žiadne demokratické voľby, podľa autorov štúdie sú tí, ktorí sú v Pekingu pri moci, závislí aj od toho, či ich politiku schvaľuje ľud.

A čo americká podpora Taiwanu? Podľa inej štúdie Global Taiwan Institute je 61 percent všetkých Američanov za poskytnutie vojenskej pomoci Taiwanu v prípade vojny.

Napriek tomu je tretina respondentov proti vojenskému konfliktu s Taiwanom, zatiaľ čo zvyšok si nie je istý.

Pre autorov štúdie stále existuje dôvod na nádej Ochota mnohých Číňanov prijať mierové riešenie či súčasný stav je rovnako výrazná ako podpora vojenského konfliktu s Taiwanom. To dokazuje, že napriek neustálemu rinčaniu zbraňami tých, ktorí sú pri moci v Pekingu a ich propagandistickej bitke o Taiwan, je podpora vojny stále zvládnuteľná, ak nie prekvapivo nízka. 

Viac o téme: ŠtúdiaVojnaČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu