Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rozhovory o prímerí nepriniesli pokrok: Z Chartúmu hlásili ďalšie nálety

Boje v Sudáne
Boje v Sudáne (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

CHARTÚM/RIJÁN - Sudánskou metropolou Chartúm v pondelok znova otriasli nálety. Došlo k tomu počas najnovších rozhovorov o prímerí, ktoré sú však zatiaľ bez pokroku. Podľa saudskoarabského diplomata sú obe strany konfliktu presvedčené, že dokážu zvíťaziť. Správu priniesla agentúra AFP.

V Sudáne vypukli 15. apríla boje medzi jednotkami armádneho veliteľa Abdala Fattáha Burhána a jeho znepriateleného bývalého zástupcu Muhammada Hamdána Daklúa, ktorý vedie polovojenskú skupinu Sily rýchlej podpory (RSF).


Boje si odvtedy vyžiadali stovky životov a tisíce zranených. Milióny ľudí sa ukrývajú vo svojich domovoch v situácii závažného nedostatku vody, potravín a základných potrieb. Súperiaci generáli poslali do Saudskej Arábie vyslancov na rozhovory o humanitárnom prímerí, ktoré sa začali v sobotu aj za podpory USA. Do pondelka však nepriniesli "žiaden významný pokrok", uviedol pre AFP saudskoarabský diplomat.


Obyvatelia počuli letecké útoky

"Trvalé zastavenie paľby nie je na stole... Každá strana si myslí, že je schopná v tejto bitke zvíťaziť," dodal diplomat pod podmienkou anonymity. V päťmiliónovom Chartúme vystrašení obyvatelia informovali o ďalších bojoch. Obyvateľ južnej časti mesta pre AFP povedal, že smerom od centra mesta bolo počuť ďalšie letecké útoky.

Rijád uviedol, že rozhovory v saudskoarabskom meste Džidda by mali v najbližších dňoch pokračovať s cieľom "účinne krátkodobo zastaviť" boje, uľahčiť dodávky humanitárnej pomoci a obnoviť základné služby.
 

Viac o téme: PrímerieNáletySudánChart´m
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu