Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Riešenie situácie v Gaze na dosah

George W. Bush a Ehud Olmert
George W. Bush a Ehud Olmert (Zdroj: ČTK)

JERUZALEM - Izraelský premiér Ehud Olmert v nedeľu uviedol, že je len krok od rozhodnutia, aké opatrenia zrealizuje s cieľom zastaviť raketové útoky militantov z Pásma Gazy.

Keďže raketové ostreľovanie južného Izraela z pásma pretrváva ako aj izraelské pozemné zásahy a letecké útoky proti skupinám odpaľujúcim rakety.

"V žiadnom prípade nemôžeme dovoliť, aby situácia na juhu pokračovala v takom kurze, ako počas posledných mesiacov a od kompromisu ako situáciu vyriešiť sme len krok," uviedol Olmert na pravidelnom zasadaní izraelského kabinetu, pričom plánované rozhodnutie nekonkretizoval.

Viacerí ministri vyjadrili želanie, aby Izrael zahájil rozsiahlu ofenzívu voči militantnom z islamského militantného hnutia Hamás. Americký prezident George W. Bush v prejave zverejnenom pri príležitosti jeho vystúpenia na Svetovom ekonomickom fóre v Egyptskom prímorskom letovisku Šarm aš-šajch obvinil Hamás, že zámerne pokračuje v politike terorizmu.

"Pri konfrontácii s Hamásom musia stáť všetky národy na jednej strane," uvádza sa v Bushovom prejave. Izraelské oficiálne miesta v sobotu informovali o plánovanej schôdzke izraelského ministra obrany Ehuda Baraka a egyptského prezidenta Husního Mubaraka, ktorá sa má uskutočniť v utorok.

Témou stretnutia v letovisku Šarm aš-Šajchu bude snaha Egypta dosiahnuť prímerie medzi vedením Hamásu v Pásme Gazy a Izraelom ako aj úsilie Káhiry zamedziť pašovaniu zbraní na palestínske územie.

Egypt sa niekoľko týždňov snaží dosiahnuť súhlas Izraela a hnutia Hamás s prímerím.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu