Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

G7 vyzýva Čínu na dodržiavanie medzinárodných pravidiel: Varovanie pre Rusko

Stretnutie štátov krajín G7 Zobraziť galériu (2)
Stretnutie štátov krajín G7 (Zdroj: SITA/Zhang Xiaoyu/Pool Photo via AP)

KARUIZAWA - Ministri zahraničných vecí krajín G7 v utorok upozornili Rusko, že sú pripravení sprísniť sankcie pre jeho inváziu na Ukrajinu. Takisto vyzvali Čínu, aby dodržiavala medzinárodné pravidlá. Informovali o tom agentúry AFP a DPA

Ministri po rokovaniach v japonskom meste Karuizawa sú odhodlaní posilniť spoluprácu s cieľom zabrániť dodávkam zbraní pre Moskvu od tretích krajín. Zakročiť chcú voči každému, kto bude Rusko vo vojne proti Ukrajine materiálne podporovať. Moskvu tiež vyzvali, aby okamžite a bezpodmienečne stiahla svoje sily z Ukrajiny. G7 je preto pripravená naďalej stupňovať sankcie proti Rusku.

Ministri odsúdili aj nezodpovednú jadrovú rétoriku Ruska a hrozbu umiestniť v Bielorusku jadrové zbrane. "Akékoľvek použitie chemických, biologických či jadrových zbraní Ruskom bude mať vážne následky," uviedli. Predstavitelia siedmich najvyspelejších ekonomík sa kriticky vyjadrili ku krokom Pekingu v Juhočínskom mori. "Pripomíname Číne potrebu dodržiavať ciele a zásady Charty OSN a upustiť od hrozieb, nátlaku, zastrašovania či využívania násilia," uviedli ministri v spoločnom vyhlásení.

Stretnutie štátov krajín G7
Zobraziť galériu (2)
Stretnutie štátov krajín G7  (Zdroj: SITA/Zhang Xiaoyu/Pool Photo via AP)

Podľa ministrov neexistuje žiadny právny základ na expanzívne nároky Číny v Juhočínskom mori a odmietli jej vojenské kroky v tejto oblasti. Mier a stabilita v oblasti Taiwanského prielivu sú podľa nich neodmysliteľné na udržanie bezpečnosti a prosperity medzinárodného spoločenstva. Vyjadrili aj znepokojenie v oblasti dodržiavania ľudských práv v Tibere a v regióne Sin-ťiang. Krajiny G7 sú však aj napriek kritike Číny odhodlané s touto krajinou spolupracovať v oblasti globálnych výziev ako je napríklad boj proti klimatickej zmene.

Medzi hospodársky najvyspelejšie krajiny sveta (G7) patrí Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, USA a Taliansko, predsedníckou krajinou zoskupenia je tento rok Japonsko. Toto stretnutie bolo prípravou na summit šéfov vlád a štátov krajín G7 v Hirošime 19. - 21. mája).

Ministri upozorňujú na rozvoj jadrového arzenálu Číny

Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v utorok po rokovaniach v Japonsku požiadali Čínu o väčšiu transparentnosť. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. Ministri vo svojom vyjadrení v japonskom meste Karuizawa obvinili Čínu, že svoj jadrový arzenál čoraz rýchlejšie rozširuje. podľa nich Peking netransparentne vyvíja vysoko sofistikované nosné systémy bez kontroly či zmierňujúcich opatrení.

Rozsiahla časť utorňajšieho vyjadrenie ministrov je venovaná odzbrojeniu a obmedzeniam šírenia zbraní. Ostatné krajiny žiadajú, aby transparentne poskytovali informácie o svojich jadrových arzenáloch. Vyzývajú Rusko, aby dodržiavalo moratórium na testy jadrových zbraní a od Číny požadujú, aby s Washingtonom rokovala o znížení bezpečnostného rizika.

Viac o téme: RuskoČínaG7Medzinárodné pravidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu