Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Holanďania oslávili kráľove narodeniny

Amsterdamské kanály, Holandsko
Amsterdamské kanály, Holandsko (Zdroj: thinkstock.com)

AMSTERDAM - Holanďania vo štvrtok oslavovali 56. narodeniny kráľa Viliama-Alexandra aj napriek klesajúcej popularite monarchie.

Kráľ s rodinou strávil väčšinu dňa v Rotterdame, kde ulice lemovali tisíce ľudí v oranžovom oblečení, aby mohli pozdraviť členov kráľovskej rodiny počas prechádzky mestom. Viliam-Alexander ako potomok oranžskej dynastie nastúpil na trón v roku 2013. V Amsterdame úrady varovali pred preplnenou obľúbenou mestskou štvrťou v blízkosti historickej siete kanálov, z ktorých niektoré taktiež zahltili lode s kráľovými priaznivcami.

Stúpenci národnej republikánskej organizácie usporiadali malú demonštráciu proti monarchii a jej účastníci pochodovali s plagátmi "Viliam Posledný". Kritizovali finančnú náročnosť kráľovej prechádzky mestom a vo vyhlásení na ich webovej stránke monarchiu označili ako "symbol nerovnosti". Aj napriek menším protestom vítali ľudia v uliciach kráľa, jeho manželku kráľovnú Máximu a dve z ich troch dcér vo štvrtok ováciami.

Pred Dňom kráľa si verejnoprávna televízia NOS každoročne dáva vypracovať prieskum, podľa ktorého počet stúpencov monarchie stále klesá. Popularitu kráľovskej rodiny zhoršilo najmä rozhodnutie kráľa dovolenkovať v Grécku v čase celoštátneho lockdownu počas pandémie koronavírusu. To mnohých Holanďanov nahnevalo. Desať rokov po Viliamovom nástupe na trón klesla podpora oranžskej dynastie na 55 percent. Počet stúpencov premeny Holandska na republiku za rovnaké obdobie stúpol z 15 na 24 percent. Pred pandémiou koronavírusu monarchiu podporovalo 74 percent opýtaných. Kráľ sa však prieskumom nedal odradiť a pre NOS uviedol, že bude ďalej pracovať na zjednotení krajiny.

Viac o téme: OslavaKráľNarodeniny HolandskoViliam-Alexander
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu