Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Exguvernér Arkansasu Hutchinson oficiálne oznámil kandidatúru za prezidenta USA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WASHINGTON - Bývalý republikánsky guvernér amerického štátu Arkansas Asa Hutchinson (72) v stredu oficiálne oznámil, že sa bude uchádzať o republikánsku nomináciu v prezidentských voľbách v roku 2024. V prejave sa označil za umiernenejšiu alternatívu k straníckemu favoritovi Donaldovi Trumpovi.

Hutchinson svoj úmysel uchádzať sa o úrad prezidenta avizoval už začiatkom apríla. Jeho úspech vo volebnom súboji sa však pokladá za nepravdepodobný, píše Reuters. Od Trumpa sa odklonil po tom, čo bol republikánsky exprezident tento rok v marci obvinený v súvislosti s podplácaním pornoherečky, aby pred prezidentskými voľbami v roku 2016 mlčala o ich afére. Hutchinson vyhlásil, že Trump by sa mal zo súboja o prezidentský úrad stiahnuť. Ostatní ohlásení i potenciálni republikánski kandidáti Trumpa po obvineniach podporili.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump

Hutchinson vo svojom prejave k oficiálnemu oznámeniu kandidatúry Trumpa nemenoval. Evidentne sa s ním však nezhoduje v zahraničnej politike. Ostro totiž kritizoval izolacionistický prístup, aký Trump zaujal k medzinárodným záležitostiam, keď bol ešte prezidentom. "Izolacionizmus vedie iba k oslabeniu a oslabenie vedie k vojne," povedal Hutchinson.

Hutchinson, ktorého meno je celoštátne málo známe, sa bude voličom v republikánskych primárkach prezentovať ako umiernenejšia alternatíva k Trumpovi a ku guvernérovi štátu Florida Ronovi DeSantisovi. Ten je ďalším zanieteným konzervatívcom, ktorého oznámenie prezidentskej kandidatúry sa očakáva čoskoro. Umiernenosť sa v súbojoch v republikánskych primárkach presadzuje len ťažko, pretože priťahujú väčšinou konzervatívnych voličov, uviedla agentúra Reuters.

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidatúraUSAAsa Hutchinson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu