Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Európska obranná agentúra a USA podpísali dohodu o bezpečnostnej spolupráci

Vlajka Spojených štátov Zobraziť galériu (2)
Vlajka Spojených štátov (Zdroj: antipropaganda.sk)

BRUSEL - Európska obranná agentúra (EDA) a americké ministerstvo obrany v stredu oficiálne podpísali dohodu, ktorá zabezpečí pevnejšiu spoluprácu v špecifických oblastiach obrany vrátane výmeny informácií.

Dohodu podpísali v Bruseli výkonný riaditeľ EDA Jiří Šedivý a námestník amerického ministerstva obrany pre oblasť obstarávania a údržby William LaPlante. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell uviedol, že táto dohoda zlepší partnerstvo medzu EÚ a USA a posilní európsku obranu. "V čase, keď sa do Európy vrátila vojna, potrebujeme otvoriť všetky cesty spolupráce s našimi najbližšími partnermi," povedal Borrell. EDA ako stredisko obrannej spolupráce v EÚ podľa jeho slov zohráva jedinečnú úlohu pri zvyšovaní úrovne obrannej spolupráce.

Americký minister obrany Lloyd Austin v Tallinne
Zobraziť galériu (2)
Americký minister obrany Lloyd Austin v Tallinne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

Americký minister obrany Lloyd Austin túto dohodu označil za dôkaz posilnenia vzťahov medzu USA a EÚ. "Ruská agresia voči Ukrajine zdôrazňuje dôležitosť silných americko-európskych väzieb v NATO i s EÚ," uviedol. Uzavretie dohody je podľa EDA pevné politické znamenie, ktoré nadväzuje na poverenia lídrov zo summitu EÚ-USA z júna 2021. Potvrdzuje hodnotu transatlantického partnerstva v oblasti bezpečnosti a obrany s cieľom čeliť spoločným bezpečnostným výzvam a potvrdzuje význam silnejšej a účinnejšej európskej obrany, ktorá je schopná spolupráce v rámci NATO.

Obe strany sa dohodli na počiatočnom rozsahu spolupráce

Obe strany sa dohodli na počiatočnom rozsahu spolupráce, ktorá sa po vzájomnej dohode môže v budúcnosti postupne rozvíjať. Medzi počiatočné činnosti patria konzultácie o vplyve nariadenia Európskej únie REACH, mobilita v oblasti armády, záležitosti súvisiace s dodávateľskými reťazcami a vplyv klimatickej zmeny na obranu. REACH sa vzťahuje na registráciu, hodnotenie, autorizáciu a obmedzovanie chemikálií. Nariadenie nadobudlo platnosť 1. júna 2007.

Viac o téme: DohodaUSAEurópska obranná agentúra Bezpečná spolupráca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu