Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Žena pózovala ako modelka s úsmevom na tvári priamo pred bránou smrti v Osvienčime: Okoloidúci neverili vlastným očiam

Fotografia spomínanej ženy s úsmevom na tvári priamo pred bránou smrti
Fotografia spomínanej ženy s úsmevom na tvári priamo pred bránou smrti (Zdroj: Profimedia.sk, Twitter/@MariaRMGBNews)

OSVIENČIM - Producentka britskej stanice GB News neverí, že sa to naozaj mohlo stať. Pri návšteve Osvienčimu si odfotila turistku, ktorá ako modelka pózuje na koľajniciach priamo pred bránou smrti, ktorou bolo deportovaných 2,5 milióna ľudí. Na ženu sa vzniesla obrovská vlna kritiky a postoj zaujalo aj osvienčimské múzeum.

Nemenovaná turistka pózuje na fotografii v kockovanej košeli s úsmevom na tvári a pohľadom upreným priamo do slnka. Aj keď je návšteva tohto miesta pre všetkých turistov silným zážitkom, zrejme takýto druh fotografie si nikto nepredstavoval. Fotografia sa stala na sociálnych sieťach ihneď virálnou a mnohí komentujúci si servítku pred ústa nedávali. „Šokujúce. Vedia vôbec kde sú?“ napísal jeden z komentujúcich. „Každý z dospelých predsa vie, na čo slúžili tie koľaje a brána,“ dodal iný komentujúci.

archívne video

Popierači holokaustu majú dnes často proruské smerovanie (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Svoje pohoršenie neskrývala ani autorka fotografie, producentka britskej stanice GB News Maria Murphyová. „Dnes som zažila jeden z najhorších zážitkov môjho života. Aj keď nie pre všetkých bol tento problém taký pálčivý...“, napísala Maria Murphyová k fotografii zverejnenej na Twitteri.

Stanovisko k fotografii zaujalo aj osvienčimské múzeum. Vedenie uviedlo na sociálnej sieti, že aj keď fotografie majú pre návštevníkom emočnú a dokumentárnu hodnotu a pomáhajú nám pamätať si, návštevníci by podľa ich slov mali rešpektovať pietny charakter miesta, na ktorom zomrelo viac ako milión ľudí.

Viac o téme: HolokaustOsvienčimúcta k obetiam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu