Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemeckí klimatickí aktivisti opäť blokovali premávku v Berlíne

Klimatickí aktivisti blokujúci premávku Zobraziť galériu (2)
Klimatickí aktivisti blokujúci premávku (Zdroj: SITA/Hannes Albert/dpa via AP)

BERLÍN - Nemeckí klimatickí aktivisti z environmentálneho zoskupenia Posledná generácia (Last Generation) sa v pondelok ráno snažili ochromiť dopravu v Berlíne tým, že sa prilepili k cestám, ktoré tak zablokovali asi na 20 miestach. Zároveň avizovali, že cez deň chystajú aj pomalý pochod cez metropolu, píše o tom správa agentúry AP.

Zoskupenie Posledná generácia na margo týchto protestov uviedlo, že už viac nehodlá akceptovať skutočnosť, že nemecká "vláda nemá plán na zastavenie ničenia" životného prostredia. "Staviame sa teraz na odpor," dodali aktivisti. Berlínska polícia podľa agentúry DPA informovala, že do ulíc metropoly je nasadených do 500 policajtov, ktorých úlohou je celý deň predchádzať vzniku blokád či prípadne ich rýchlo odstraňovať.

Klimatickí aktivisti blokujúci premávku
Zobraziť galériu (2)
Klimatickí aktivisti blokujúci premávku  (Zdroj: SITA/Hannes Albert/dpa via AP)

Aktivisti z Poslednej generácie už minulý týždeň avizovali, že v nasledujúcich dňoch zintenzívnia svoje protesty a pokúsia sa "pokojným spôsobom" ochromiť život v hlavnom meste. Posledná generácia žiada, aby bola vytvorená rada, ktorá vypracuje opatrenia vedúce k tomu, že Nemecko bude môcť do roku 2030 ukončiť používanie fosílnych palív, akými sú ropa, uhlie či plyn. Vedci aj politici sú však skeptickí ohľadom toho, či je tento cieľ možné presadiť tak rýchlo. Aktivisti chcú, aby Berlín prijal aj krátkodobé opatrenia, ktoré znížia emisie v doprave, ako napríklad obmedzenie rýchlosti na diaľniciach na 100 kilometrov za hodinu.

Chcú na vládu vyvinúť tlak

Aktivisti z tohto zoskupenia už vlani viackrát blokovali nemecké cesty v snahe vyvinúť tlak na vládu, aby prijala ráznejšie opatrenia proti zmene klímy. Viackrát sa k cestám priamo prilepili, čím rozhnevali niektorých vodičov a vyslúžili si tiež kritiku zo strany konzervatívnych politikov, ktorí ich obviňovali z extrémizmu.

Viac o téme: NemeckoBerlínKlimatickí aktivistiBlokovanie dopravyPosledná generácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu