Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aktivisti kritizujú žabí trh: Obojživelníkom má spôsobovať utrpenie

Žabie stehienka sú vo Francúzsku tradičnou lahôdkou
Žabie stehienka sú vo Francúzsku tradičnou lahôdkou (Zdroj: Twitter/@le_Parisien)

PARÍŽ - Tradičný žabí trh vo Francúzsku sa v sobotu dostal pod paľbu kritiky aktivistov za to, že oslabuje biodiverzitu a spôsobuje týmto obojživelníkom utrpenie. Informovala tlačová agentúra AFP.

Na každoročnom víkendovom stretnutí v obci Vittel v severnom regióne Lotrinsko skonzumujú návštevníci niekoľko ton žabích stehienok, väčšinou dovezených z Ázie, kde podľa aktivistov žiab výrazne ubúda. Žabie stehienka sú vo Francúzsku tradičnou lahôdkou a väčšinou sa opekajú na masle s cesnakom. "Len na toto jediné podujatie chytia okolo 350.000 žiab, prevažne v Indonézii a Turecku, kde žabie populácie už povážlivo ubúdajú," povedala Charlotte Nithartová z francúzskej mimovládnej organizácie Robin des Bois (Robin Hood). Sandra Altherrová z nemeckej organizácie Pro Wildlife upozornila, že "žabám na opačnom konci sveta amputujú nohy, kým ešte žijú". 

"To je absurdné. Žaby, ktoré žijú v divej prírode tu v Európe, sú chránené na základe práva Európskej únie," uviedli obe organizácie v spoločnom vyhlásení. Vyzvali v ňom na zákaz tohto dovozu do EÚ. "Ale EÚ stále toleruje zbieranie miliónov živočíchov v iných krajinách," zdôraznili. Daniel Gillet, prezident združenia Confrérie des taste-cuisses de grenouilles (Bratstvo chuti-žabie stehienka) v obci Vittel, pre AFP povedal, že toto podujatie je "vo Francúzsku jedinečné" a pritiahne tisíce návštevníkov. "Tento trh má už takmer 50 rokov. Nie je to prvýkrát, čo jeme žaby, ktoré nie sú francúzske, pretože je (tu) veľmi málo fariem a tie nemajú dostatočnú kapacitu," uviedol.
 

Viac o téme: AktivistiFrancúzskoŽabí trh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu