Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Kosove utrpelo zranenia 20 maďarských vojakov: Siedmi sú vo vážnom stave

Etnické napätie v Kosove Zobraziť galériu (3)
Etnické napätie v Kosove (Zdroj: SITA/(AP Photo/Bojan Slavkovic)

BUDAPEŠŤ - Viac než 20 maďarských vojakov utrpelo zranenia pri potýčkach v Kosove, pričom siedmi z nich sú v ťažkom stave. Vyplýva to z aktuálnych informácií, ktoré v pondelok na sociálnej sieti Facebook uviedol maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Informuje spravodajca v Budapešti.

"Ich stav je stabilizovaný. Zranených maďarských vojakov letecky prevezie maďarská armáda do Maďarska na ďalšie ošetrenie," dodal minister. Približne 25 vojakov nasadených v mierovej misii KFOR pod vedením NATO v Kosove utrpelo v pondelok zranenia pri zrážkach so srbskými demonštrantmi, ktorí požadovali odvolanie nedávno zvolených starostov z radov etnických Albáncov.

 

Közlemény❗️ Helytállnak a magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában, a KFOR-ban. Tömegoszlatási...

Posted by Szalay-Bobrovniczky Kristóf on Monday, May 29, 2023

Sily KFOR vo vyhlásení spresnili, že pri potýčkach utrpelo niekoľko vojakov talianskeho a maďarského kontingentu KFOR zlomeniny a popáleniny v dôsledku výbuchu zápalných zariadení.

Jedného z vojakov museli operovať

Jeden zo štyroch vojakov maďarských ozbrojených síl slúžiacich v mierovej misii KFOR pod vedením NATO v Kosove, ktorých pri potýčkach v obci Zvečan v pondelok zranili črepiny, musel podstúpiť operáciu. Na Facebooku to v utorok oznámil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca v Budapešti.

 

Pristinai nagykövetünk, Bencze József az imént látogatta meg az amerikai kórházban azt a négy magyar katonát, akik...

Posted by Szijjártó Péter on Monday, May 29, 2023

"Maďarský veľvyslanec v Prištine József Bencze navštívil v americkej nemocnici štyroch maďarských vojakov, ktorí potrebujú ošetrenie pre zranenia črepinami. Jedného z nich museli operovať, no našťastie nikto z nich nie je v ohrození života," uviedol Szijjártó. Lietadlo Airbus A319 maďarskej armády vybavené zdravotným zariadením v pondelok večer odletelo zo základne v Kecskeméte do Kosova pre zranených maďarských vojakov.

Záujmom Maďarska je mier na západnom Balkáne

Záujmom Maďarska je mier v susedstve, mier na západnom Balkáne. Napísal to šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na Facebooku v pondelok v reakcii na potýčky na severe Kosova, pri ktorých utrpelo zranenia 25 vojakov nasadených v mierovej misii KFOR.

 

Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédságunkban, a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen. Mi teszünk is ezért,...

Posted by Szijjártó Péter on Monday, May 29, 2023

"Maďarskí vojaci slúžiaci v KFOR v Kosove pod talianskym velením boli dnes nasadení v osade Zvečan. Svoje povinnosti plnili v súlade s rozkazom, ktorý dostali, pričom boli viacerí zranení. O zranených maďarských vojakov sa stará KFOR a maďarské ozbrojené sily," dodal Szijjártó.

Etnické napätie v Kosove
Zobraziť galériu (3)
Etnické napätie v Kosove  (Zdroj: SITA/(AP Photo/Bojan Slavkovic)

Srbi sa v obci Zvečan dostali do potýčok s miestnou políciou už ráno. Popoludní vojaci KFOR vyzvali Srbov, aby uvoľnili cestu dvom vozidlám kosovských špeciálnych policajných jednotiek. Vojaci potom podľa svedkov a miestnych médií použili slzotvorný plyn a omračujúce granáty, aby takto ochránili kosovských policajtov vo vozidlách i na rozohnanie protestujúcich. Zhromaždení Srbi odpovedali hádzaním kameňov a iných tvrdých predmetov.

Etnické napätie v Kosove
Zobraziť galériu (3)
Etnické napätie v Kosove  (Zdroj: SITA/(AP Photo/Bojan Slavkovic)

Aliancia vo svojom vyhlásení dôrazne odsúdila "nevyprovokované útoky" proti jednotkám KFOR a dodala, že "takéto útoky sú absolútne neprijateľné". Napätie v Kosove sa zvýšilo počas uplynulého týždňa. Srbsko následne uviedlo svoju armádu do stavu vysokej pohotovosti a na hranice s Kosovom, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Belehradu, vyslalo armádne posily.

Viac o téme: Konflikt MaďarskoSrbskoKosovoKristóf Szalay-Bobrovniczky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu