Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Česko bude mať v Kosove veľvyslanca: Pavel je pripravený ho menovať

Petr Pavel Zobraziť galériu (3)
Petr Pavel (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Český prezident Petr Pavel je pripravený vymenovať veľvyslanca, ktorý bude pôsobiť na ambasáde ČR v Kosove. Česko tak bude mať veľvyslanca v Prištine vôbec prvýkrát, odkedy pred 15 rokmi uznalo nezávislosť Kosova krátko po jej jednostrannom vyhlásení.

Hoci má Česko v Prištine svoju ambasádu, ešte nikdy tam nepôsobil plnohodnotný veľvyslanec. Bránil tomu odpor prezidentov Václava Klausa aj Miloša Zemana, ktorí neboli s uznaním nezávislosti Kosova stotožnení. Na otázku, či Pavel vymenuje veľvyslanca do Kosova, jeho tím odpovedal, že prezident je pripravený tento krok urobiť. Podľa informácií servera vláda v stredu rokovala už o konkrétnom diplomatovi, ktorý by mal vo funkcii pôsobiť.

Nový český prezident Petr Pavel
Zobraziť galériu (3)
Nový český prezident Petr Pavel  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Rezort zahraničných vecí však meno odmietol komentovať. Hovorca ministerstva Daniel Drake len uviedol, že s Kosovom chcú nastaviť vzťahy na úrovni veľvyslancov. "Je potrebné napraviť absurdnú situáciu, keď Česko uznáva nezávislosť Kosova, má v krajine ambasádu, ale nemá v nej veľvyslanca," povedal Drake.

Česko bude mať v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Český exprezident Miloš Zeman udržiaval veľmi priateľské vzťahy so Srbskom

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, Srbsko ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Väčšina členských štátov OSN jeho nezávislosť uznala, niektoré krajiny EÚ vrátane Slovenska, Španielska či Grécka k tomuto kroku nepristúpili. Český exprezident Miloš Zeman udržiaval veľmi priateľské vzťahy so Srbskom. V roku 2019 na jednej z návštev Belehradu uviedol, že chce s českou vládou rokovať o tom, aby uznanie Kosova odvolala. K tomu však nakoniec nedošlo.

Viac o téme: ČeskoVymenovanieVeľvyslanecKosovoPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu