Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nike pod paľbou kritiky za spoluprácu s transgenderom: Facka pre všetky ženy! Firma reaguje

Dylan Mulvaney
Dylan Mulvaney (Zdroj: profimedia.sk)

NEW YORK - Spoločnosť Nike najnovšie čelí kritike časti verejnosti, ktorej sa nepáči, že nadviazala spoluprácu s transgender aktivistom Dylanom Mulvaneyom. Niektorí ľudia v reakcii na to vyzývajú ostatných, aby prestali kupovať výrobky tejto značky, iní, naopak, oceňujú jej otvorenosť voči sexuálnym a transrodovým menšinám.

Známa osobnosť TikToku Mulvaneyová prezradila detaily platenej spolupráce s výrobcom športovej obuvi a oblečenia pred niekoľkými týždňami na Instagrame prostredníctvom viacerých príspevkov, v ktorých má oblečené legíny a športovú podprsenku. "Upozornite médiá, vstupujem do svojej éry cvičenia," odkázala transgender žena svojim takmer dvom miliónom sledovateľov. 

Príspevky týkajúce sa platenej spolupráce sú na Instagrame vždy riadne označené, čo podľa sociálnej siete "znamená, že osoba, ktorá príspevok zdieľa, má komerčný vzťah s biznis partnerom, ktorý je v príspevku spomenutý, a že dotyčná osoba dostala za zdieľanie daného príspevku kompenzáciu v nejakej forme". 

Tlačová konferencia strany SaS Jana Bittó Cigániková: Verejná výzva ľuďom v tranzícii (archívne video)

Tlačová konferencia strany SaS Jana Bittó Cigániková: Verejná výzva ľuďom v tranzícii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Facka pre všetky ženy

Čo sa týka Dylanovej spolupráce s Nike, vyvolala podobné negatívne ohlasy ako tá predošlá so značkou alkoholu Bud Light. "Nike teraz sponzoruje transgender aktivistu. Prestaňte kupovať výrobky značky Nike a pošlite to ďalej," napísal konzervatívny komentátor Evan Kilgore. "Nike práve verejne deklaroval, že nenávidí skutočné ženy. Takto vyzerá naozajstná mizogýnia," myslí si republikánsky kandidát v Kalifornii James Bradley. Komentáre mnohých ďalších užívateľov sa niesli v podobnom duchu, že "ide o facku pre všetky ženy" či "ako môže robiť biologický muž reklamu výrobkom určeným ženám". 

Nie všetci ale zdieľajú tento názor. Spisovateľ a influencer Brian Krassenstein na Twitteri vyzdvihol spoluprácu Mulvaneyovej a Nike. "Je to len znak jej stúpajúcej slávy, čiastočne vďaka talentu a skvelej osobnosti, ktorou oplýva. A vďaka konzervatívcom, ktorí neustále hovoria, že zničia každého, kto s ňou spolupracuje." 

Sú to trolovia

Dvadsaťšesťročná Mulvaneyová zareagovala na kritiku zo strany verejnosti v podcaste americkej herečky Rosie O'Donnellovej, v ktorom prehovorila o tom, aké to je byť súčasťou transgender komunity. "Dôvod, prečo som takým ľahkým cieľom, je ten, že je toto pre mňa ešte nové. Nepripúšťam si komentáre internetových trolov, ale sú signálom toho, že veci sa musia zmeniť," povedala. 

V podobnom duchu sa vyjadrila aj samotná firma Nike, ktorá chce tvoriť pozitívnu komunitu. Svojim sledovateľom na sociálnych sieťach navyše odkázala, že všetky nenávistné komentáre bude mazať. "Vítané sú všetky komentáre, ktoré prispievajú k pozitívnej a konštruktívnej diskusii. Buďte láskaví, buďte inkluzívni. Povzbuďte sa navzájom. Nenávistné prejavy, šikanovanie alebo iné správanie, ktoré nie je v duchu rôznorodej a inkluzívnej komunity, budú vymazané," uvádza sa v príspevku spoločnosti.  

Viac o téme: TransgenderNikeDylan Mulvaney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu