Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Singapure popravia muža odsúdeného za prechovávanie vyše kilogramu marihuany

 Tangaraju Suppiah
Tangaraju Suppiah (Zdroj: Twitter/Kokilaparvathi)

SINGAPUR - V Singapure budúci týždeň popravia muža odsúdeného na trest smrti obesením za obchodovanie s drogami, oznámili v piatok ľudskoprávne organizácie. Ide o prvú popravu v tomto mestskom štáte za uplynulých šesť mesiacov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Singapurčan sa volá Tangaraju Suppiah, má 46 rokov a popravia ho v stredu. Vyplýva to z oznámenia väzenského oddelenia, ktoré dostala jeho rodina a aktivisti ho zverejnili na sociálnych sieťach.Tangaraju bol v roku 2017 odsúdený za prechovávanie viac ako 1017,9 gramu kanabisu za účelom "zapojenia sa do sprisahania s cieľom obchodovania (s drogami)".

V roku 2018 bol odsúdený na trest smrti a odvolací súd verdikt potvrdil. Zákony mesta Singapur ukladajú trest smrti povinne už pri náleze 500 gramov indickej konopy či marihuany. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International rozhodnutie singapurských orgánov odsúdila a označila ho za "mimoriadne kruté". Vykonávanie popráv v Singapure je podľa stanoviska AI v rozpore s medzinárodným právom. 

V mnohých častiach sveta – vrátane susedného Thajska – pristúpili k dekriminalizácii marihuany. Mnohé skupiny na ochranu ľudských práv vyvíjajú tlak aj na Singapur, aby trest smrti zrušil. Singapur má jedny z najprísnejších protidrogových zákonov na svete, pripomína AFP. Singapurské úrady však trvajú na tom, že trest smrti je aj naďalej účinným odstrašujúcim prostriedkom proti obchodovaniu s drogami. Singapur obnovil popravu obesením v marci 2022 po viac ako dvojročnej prestávke. Vlani bolo vykonaných 11 popráv – všetky za drogovú trestnú činnosť.
 

Viac o téme: MarihuanaPopravaTrestSIngapur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu