Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Aktivisti v Londýne blokovali 40 hodín dopravu na moste: Už ich odsúdili

Most kráľovnej Alžbety II.
Most kráľovnej Alžbety II. (Zdroj: reprofoto Twitter/ Just Stop Oil)

LONDÝN - Britský súd poslal v piatok za mreže dvoch klimatických aktivistov zo skupiny Just Stop Oil, ktorí sa v októbri východne od Londýna vyšplhali na most cez rieku Temžu, pričom spôsobili uzavretie tohto mosta aj veľké dopravné zápchy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Štyridsaťročný Morgan Trowland a 34-ročný Marcus Decker sa na Most kráľovnej Alžbety II. vyšplhali pomocou horolezeckého výstroja.  Most bol z dôvodu ich akcie zatvorený od 04.00 h 17. októbra do 21.00 h nasledujúceho dňa, čo spôsobilo v oblasti obrovské dopravné zápchy, pričom motoristi boli nútení využívať okolité trasy a tunely.

Sudca Shane Collery vymeral Trowlandovi trest vo výške troch rokov odňatia slobody, zatiaľ čo Deckera odsúdil na dva roky a sedem mesiacov väzenia. "Musíte byť potrestaní za chaos, ktorý ste spôsobili - aby to ostatných odradilo od snáh napodobňovať vás," povedal sudca. "Svojím konaním ste spôsobili, že táto veľmi dôležitá cesta bola 40 hodín uzavretá," dodal.

 Cez Most prejde denne zhruba 160-tisíc vozidiel

Aktivistov, ktorí sú vo väzbe od 20. októbra, uznali za vinných z narušenia verejného poriadku. Cez Most kráľovnej Alžbety II., ktorý je prepojený s jednou z najvyťaženejších európskych diaľnic, prejde denne zhruba 160.000 vozidiel. Trowland a Decker na moste rozvinuli - vo výške takmer 60 metrov nad cestou - obrovský transparent s nápisom "Just Stop Oil".

Organizácia Just Stop Oil (Jednoducho prestaňte používať ropu) zorganizovala v ostatnom čase viacero protestných akcií, ktorými sa snažila zabrániť britskej vláde schváliť ťažbu ropy a zemného plynu z nových ložísk v Severnom mori.

Viac o téme: MostBlokovaliSúd AktivistiTemža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu