Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taliansko sa snaží premiestniť medvede do zahraničia, aby znížilo ich počet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Taliansko uvažuje nad premiestnením medveďov do zahraničia, pretože po nedávnom smrtiacom útoku medvedice na bežca sa snaží znížiť počet týchto šeliem v severnej časti krajiny Tridentsko. V sobotu o tom informovalo talianske ministerstvo životného prostredia, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Minister životného prostredia Gilberto Pichetto Fratin chce "iniciovať naliehavé rozhovory na diplomatickej úrovni o tom, aby bolo možné medvede presťahovať", uviedlo ministerstvo. Šéf severného regiónu Tridentsko Maurizio Fugatti sa v piatok v Ríme stretol s predstaviteľmi rezortu životného prostredia. Na stretnutí dostala osobitná komisia úlohu znížiť počet medveďov v Tridentsku, v rámci toho má stanoviť aj maximálne prípustné množstvo medveďov v regióne.

Opatrenie po nešťastnom útoku

Opatrenie nasleduje po tom, čo medvedica známa ako JJ4 začiatkom apríla zaútočila na 26-ročného bežca a usmrtila ho. Nešťastie sa stalo v údolí obľúbenom u turistov, blízko obce Caldes. Muž sa tak stal prvým Talianom zabitým medveďom v novodobých dejinách krajiny. Muž zrejme na medvedicu narazil na horskej cestičke. Šelma pravdepodobne reagovala útokom, pretože ho pokladala za hrozbu pre svoje tri mláďatá, písali v predchádzajúcich dňoch talianske médiá. Medvedicu JJ4, známu aj pod menom Gaia, chytili živú a teraz ju držia v dobre uzatvorenej ohrade. Medvedica váži približne 150 kilogramov a je sestrou medveďa Bruna, ktorého v roku 2006 zastrelili v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko.

Fugatti najprv nariadil utratenie JJ4 zastrelením, ale po žalobe ochrancov práv zvierat súd nariadenie politika pozastavil. Súdne pojednávanie, na ktorom sa má rozhodnúť o osude 17-ročnej medvedice, je naplánované na 11. mája. Tento smrtiaci útok vyvolal vášnivú debatu o približne 100 medveďoch žijúcich v horskom regióne Tridentsko.

Viac o téme: útokyMedvedeTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu