Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezident Miguel Díaz-Canel získal druhé funkčné obdobie

Miguel Díaz-Canel
Miguel Díaz-Canel (Zdroj: Twitter/@VTVcanal8)

HAVANA - Kubánske Národné zhromaždenie v stredu schválilo prezidenta Miguela Díaza-Canela na druhé päťročné funkčné obdobie, čím sa snaží zachovať kontinuitu v čase, keď tento ostrovný štát čelí hlbokej hospodárskej kríze. Informovali tlačové agentúry AP a AFP.

 Viac ako 400 zástupcov Národného zhromaždenia (parlamentu), ktorých voliči schválili v marci, sa v stredu v skorých ranných hodinách ujalo funkcie a následne sa zišlo v snemovni, aby zvolilo vedenie vlády a prezidenta. Díaz-Canel počas svojho nového funkčného obdobia bude musieť riešiť prudko narastajúcu infláciu, ako aj nedostatok potravín, liekov a energie v krajine.

Kuba čelí pokračujúcim prísnym sankciám zo strany USA, ako aj nespokojnosti obyvateľstva, ktorá sa čiastočne prejavuje rekordnou mierou emigrácie do USA a iných krajín. Díaz-Canel bol jediným kandidátom, keďže na Kube je politická opozícia nezákonná. Jeho kandidatúru potvrdilo 97,7 percenta hlasov odovzdaných v Národnom zhromaždení, ktoré je späté s Komunistickou stranou Kuby (PCC).

Viac o téme: PrezidentMiguel Díaz-CanelDruhé funkčné obdobie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu