Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Cukrovke sa dá predísť: Odborníci radia, skúste sa vyhnúť týmto jedlám, inak hrozí raketový nárast prípadov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Vedci odhadujú, že približne 14 miliónov prípadov cukrovky druhého typu je spôsobených zlými stravovacími návykmi. Štúdia publikovaná v prestížnom časopise Nature Medicine uviedla, ktorým potravinám by sme sa mali vyhnúť, a ktoré naopak je potrebné uprednostniť, inak tento globálny trend nárastu ochorenia nezastavíme.

Výskumníci z Tufts University analyzovali 184 krajín na celom svete a zistili, že viac ako 70 percent nových diagnóz je spôsobených nezdravými stravovacími návykmi. Všetky spomínané krajiny hlásili prudký nárast diabetu 2. typu za posledných tridsať rokov. Ich štúdia bola preto zameraná na tento znepokojujúci nárast diagnózy. "Naša štúdia naznačuje, že zlá kvalita sacharidov je celosvetovo vedúcou hnacou silou diabetu 2. typu, ktorý možno pripísať strave, a s významnými rozdielmi medzi národmi a časom," povedal hlavný autor štúdie Dariush Mozaffarian. 

Na projekt výstavby nemocnice Rázsochy sa valí kritika: Lengvarský pokračuje v rokovaniach (archívne video)

Na projekt výstavby nemocnice Rázsochy sa valí kritika: Lengvarský pokračuje v rokovaniach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Muži, mladšie ročníky a mestskí ľudia ovládli štatistiky

Analýzou bolo zistené, že cukrovkou druhého typu trpia častejšie muži ako ženy, mladšie ročníky skôr ako staršie a viac obyvatelia miest ako obyvatelia vidieka, informoval New York Post. Najčastejšie sa ochorenie vyskytuje v strednej a východnej Európe a v Strednej Ázii. Ázia bola podľa vedcov v štatistike najmä kvôli údajom z krajín ako je Poľsko a Rusko, kde strava obsahuje väčšie množstvo červeného mäsa, spracovaného mäsa a zemiakov.

Cukrovka ohrozuje nielen dospelých.
Zobraziť galériu (2)
Cukrovka ohrozuje nielen dospelých.  (Zdroj: thinkstock.com)

Príliš veľa ovocných štiav, málo obilnín a zeleniny

Ľudia, ktorí prijímali stravu chudobnú na celé zrná alebo jedli príliš veľa rafinovanej ryže, pšenice alebo spracovaného mäsa, mali vyššie riziko vzniku ochorenia. Vedci zároveň zistili, že so vznikom ochorenia má súvis aj nadmerná konzumácia ovocných štiav alebo nedostatočné množstvo neškrobovej zeleniny. Odborníci zdôrazňujú, že nielenže ochorenie predstavuje "rastúcu záťaž pre jednotlivcov, rodiny a systémy zdravotnej starostlivosti, ale ovplyvňuje aj ekonomickú produktivitu na celom svete", uviedli v tlačovej správe spolu s autorkou štúdie Meghan Hearnovou.

Odborníci dúfajú, že podobné zistenia pomôžu v boji s týmto globálnym problémom a poskytnú ľuďom potrebné informácie o zdravších stravovacích možnostiach. Obávajú sa, že ak sa naplnia predpovede, do roku 2060 by mal počet ľudí v USA s diabetom druhého typu raketovo vzrásť o 700 percent, ak bude súčasný trend pokračovať.

Viac o téme: CukrovkaDiabetesDiabetes 2. typu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu