Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poplach u susedov pre infekčnú chorobu: Čísla nakazených letia nahor, prípady máme aj na Slovensku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ide o vysoko nákazlivé ochorenie kože, ktoré sa prenáša z človeka na človeka a aktuálne robí problémy v susednom Česku. Hovoríme o svrabe. Základným preventívnym opatrením je okrem iného dodržiavanie dôslednej osobnej hygieny. Uviedla to vedúca Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva SR Júlia Adamčíková.

Ako informuje český portál echo24, zataiľ čo v marci ecvidovali 1486 prípadov, tento mesiac je ich už 2020. Ľudia ho pritom nevedia identifikovať a často si ho mýlia napríklad s ekzémom. Ak však nenavštívia lekára, ktorý by ho diagnostikoval, šíria ho vo svojom okolí. Skoré vyšetrenie a liečba sú totiž základom pre zamedzenie prenosu tohto nepríjemného ochorenia. 

Poplach u susedov pre
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages)

Svrab spôsobuje mikroskopický roztoč zákožka svrabová. Prejavuje sa svrbením kože rôznej intenzity asi za dva až šesť týždňov po infikovaní. Šíriť sa môže ľahko na miestach s vysokou koncentráciou ľudí. Zvýšené riziko ochorenia majú tiež osoby s obmedzeným prístupom k vode alebo k základným hygienickým prostriedkom. Náchylnejšie na svrab môžu byť aj osoby s oslabeným imunitným systémom alebo ľudia, ktorí už infikovaní boli.

Čo sa týka výskytu na Slovensku, tak Úrad verejného zdravotníctva od začiatku roka na Slovensku zaznamenal 441 prípadov svrabu. Za vlaňajšok evidoval 1299, za rok 2021 886 a za rok 2020 zase 1170 prípadov ochorenia.

Osobná hygiena je základ 

Základným preventívnym opatrením je okrem iného dodržiavanie dôslednej osobnej hygieny. Uviedla to vedúca Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva SR Júlia Adamčíková.

"Ochorenie sa prenáša pri tesnom a opakovanom kontakte s chorým, pri manipulácii alebo používaní tých istých osobných odevov alebo uterákov ako chorí, prípadne posteľnou bielizňou. Vo všeobecnosti nemožno vylúčiť ani prenos napríklad pri skúšaní oblečenia v obchodoch alebo prostredníctvom látkových sedačiek v MHD atď.," priblížila.

archívne video

Na zdravotníckom výbore bolo horúco: Slovná prestrelka Cigánikovej s Krajčím a Hegerom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aké sú základné preventívne opatrenia?

Základnými preventívnymi opatreniami sú podľa Adamčíkovej dodržiavanie dôslednej osobnej hygieny a vyhýbanie sa telesnému kontaktu s neznámymi či infikovanými osobami. Upozornila, že vyhýbať sa treba tiež predmetom, ktoré môžu byť kontaminované zákožkou svrabovou. Apeluje aj na pranie zakúpeného či darovaného oblečenia pred nosením. "Potrebné je zabezpečiť časté pranie a vyváranie osobnej bielizne a lôžkovín najmä v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, prevádzkach ubytovní, penziónov a hotelov," dodala.

 

Viac o téme: KožaOpatreniaOchorenieHygienaSvrab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu