Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľvyslanca EÚ v Sudáne napadli v jeho dome: Americký diplomatický konvoj sa dostal pod paľbu

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Na veľvyslanca Európskej únie v sudánskom Chartúme zaútočili v pondelok v jeho dome, informoval večer šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Incident sa stal v čase, keď Sudán zažíva boje medzi dvoma súperiacimi generálmi. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pred niekoľkými hodinami napadli veľvyslanca EÚ v Sudáne v jeho rezidencii," napísal Borrell na Twitteri, ale neuviedol, či ambasádor utrpel zranenia ani žiadne podrobnosti o nich. "Bezpečnosť diplomatického areálu a personálu je v prvom rade zodpovednosť sudánskych úradov a je to povinnosť na základe medzinárodného práva," dodal Borrell.

Veľvyslancom EÚ v Sudáne je skúsený írsky diplomat Aidan O'Hara. Hovorkyňa EÚ Nabila Massraliová pre AFP povedala, že O'Hara je po útoku "v poriadku". "Bezpečnosť zamestnancov je našou prvoradou úlohou," uviedla. "Delegácia EÚ nebola evakuovaná. Stanovujeme nutné bezpečnostné opatrenia," doplnila.

Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu

Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu. Pri incidente nikto neutrpel zranenia, uviedol v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovala o tom agentúra AFP. "Môžem potvrdiť, že včera (v pondelok) došlo k streľbe na americký diplomatický konvoj. Všetci naši ľudia sú v bezpečí a bez zranení. Tento čin bol neuvážený, nezodpovedný a samozrejme nebezpečný," povedal šéf americkej diplomacie po rokovaní skupiny krajín G7 v Japonsku.

Blinken sa v utorok telefonicky rozprával s veliteľom sudánskej armády a faktickým prezidentom Abdalom Fattáhom Burhánom a s jeho súperom, vodcom polovojenských síl Muhammadom Hamdánom Daklúom. Oboch vyzval na prímerie.

Boje medzi sudánskou armádou a súperiacou polovojenskou frakciou pripravili o život okolo 200 ľudí a zranenia utrpelo 1800 ďalších osôb. Boje v mestskom prostredí trvajú už tri dni. OSN vyzvala na okamžité prímerie a ďalšie medzinárodné inštitúcie, ako aj Európska únia vyjadrili hlboké znepokojenie.

Viac o téme: NapadnutieVeľvyslanecSudánJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu