Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNE Zásah FBI v prípade PENTAGÓNleaks! FOTO Zadržali muža, ktorý stojí za únikom tajných dokumentov

Zadržanie Jacka Teixieru, ktorý je spájaný s únikom tajných dokumentov. Zobraziť galériu (2)
Zadržanie Jacka Teixieru, ktorý je spájaný s únikom tajných dokumentov. (Zdroj: TASR/AP/WCVB-TV)

DIGHTON – Americká tajná služba zatkla možného páchateľa, ktorý spôsobil únik tajných vojenských dokumentov, ktorých obsahom bola hlavne vojna na Ukrajine. Prípad je o to vážnejší, že k úniku malo dôjsť v obyčajnej miestnosti s desiatkami civilistov. Zadržaná osoba pracovala v štruktúrach americkej Leteckej národnej gardy.

V súvislosti s únikom prísne tajných dokumentov z Pentagonu zatkla americká tajná služba FBI Jacka Teixeiru (21). Kukláči ho prepadli v jeho dome v Dightone na severovýchodnom pobreží Spojených štátov.  Teixiera mal pracovať pre americkú Leteckú národnú gardu (Air National Guard), do ktorej vstúpil v roku 2019.  

Uniknuté dokumenty sa týkali najmä vojny na Ukrajine. Teixierovi sa malo podariť zverejniť ich obsah v obyčajnej miestnosti, ktorá fungovala ako herňa pre počítačové hry. Pracoval totiž ako spravodajský špecialista s titulom Journeyman kybernetických dopravných systémov. Mladý gardista mal byť adminom chatovacej skupiny "Thug Shaker Central", kde boli uverejnené záznamy. 

Zadržaný Jack Teixiera
Zobraziť galériu (2)
Zadržaný Jack Teixiera  (Zdroj: SITA/AP/WCVB-TV)

Jeden bol zverejnený aj na vyhradenom serveri videohry Minecraft Discord. Odtiaľ sa mal dostať na imageboard 4Chan a následne na sociálne siete Telegram a Twitter. The Wall Street Journal uviedlo, že Teixiera bol v online svete známy pod prezývkou "jackthedripper". Na jeho adresu sa vyjadril aj jeden z členov chatovacej skupiny. "Poznal som ho ako kresťana. Od začiatku bol proti vojne. Po nikom nešiel, len chcel informovať svojich priateľov o tom, čo sa skutočne deje. V našej skupine máme niekoľko členov, ktorí bojujú na Ukrajine. Máme radi akčné a vojnové hry," povedal pre New York Times.

V chatovacej skupine Thug Shaker Central bol Teixiera adminom pre skupinu okolo 20 až 30 ľudí. Väčšinou malo ísť o mladých mužov a tínedžerov, ktorých spájala záľuba k zbraniam, videohrám a prezývkam s rasistickým podtónom.

Trestný čin

Pentagon označil únik informácií za úmyselný trestný čin. V momente dolapenia podozrivého sa objavili otázky, ako mohol tak mladý člen v službách amerického letectva narábať a vôbec dostať sa  k informáciám, do ktorých môžu nahliadnuť len osoby s najvyššou previerkou pre prísne utajované skutočnosti.  

Brigádny generál amerických vzdušných síl a hovorca Pentagonu Pat Ryder sa k situácii vyjadril, že tu existujú jasne zavedené pravidlá. "Každý náš zamestnanec podpisuje zmluvu o mlčanlivosti. Tento akt sa preto považuje za úmyselné porušenie pravidiel a trestný čin," vysvetlil. Národná garda zatiaľ oficiálne nepotvrdila Teixeirovu identitu, ale vyjadrila sa, že v rámci vyšetrovania môže ísť o príslušníka Leteckej národnej gardy z Massachusetts, ktorý je spájaný s únikom prísne utajovaných skutočností. 


 

Viac o téme: ZatknutieZverejnenieTajné dokumentyUSAMassachusettsPentagonKrimiVojna na UkrajineJack Teixiera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu