Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

WHO varuje pred možnými globálnymi epidémiami v dôsledku zmeny klímy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že horúčka dengue a ďalšie choroby prenášané komármi sa v dôsledku klimatickej zmeny šíria oveľa rýchlejšie a na ďalšie územia.

Odborníci zo zdravotníckej agentúry OSN upozornili na narastajúci počet prípadov horúčky dengue a choroby chikungunya a varovali pred novými epidémiami vírusu zika. Všetky tri sú spôsobené arbovírusmi prenášanými komármi rodu Aedes aegypti, ktoré sa s globálnym otepľovaním rozširujú do ďalších oblastí. "Klimatická zmena zohrala kľúčovú úlohu pri napomáhaní rozšírenia komárov, ktoré prenášajú choroby," uviedol Raman Velayudhan z WHO.

WHO varuje pred možnými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Horúčkou dengue je ohrozených dovedna 129 krajín vrátane 100 krajín, kde je táto choroba endemická. Velayudhan varoval, že počet prípadov ochorenia v posledných rokoch exponenciálne rastie - z približne pol milióna v roku 2000 na približne 5,2 milióna v roku 2019. Počas pandémie ochorenia COVID-19 síce neboli prípady horúčky dengue riadne zaznamenané, no Velayudhan upozornil na to, že čísla sú naďalej vysoké.

V Severnej a Južnej Amerike prudko rastie počet prípadov choroby chikunguny

V Severnej a Južnej Amerike zase podľa WHO prudko rastie počet prípadov choroby chikunguny, ktorá bola od objavenia v roku 1950 dosiaľ hlásená v 115 krajinách. Od začiatku roka bolo potvrdených približne 135.000 prípadov nákazy. WHO zrejme najviac znepokojuje rozširujúce sa geografické rozšírenie oboch chorôb, ktoré sa z južných oblastí presúvajú aj na severnú pologuľu vrátane niekoľkých európskych krajín.

V Južnej Kórei počet infikovaných osôb stúpol na 3526.
Zobraziť galériu (3)
V Južnej Kórei počet infikovaných osôb stúpol na 3526.  (Zdroj: SITA/Ryu Young-seok/Yonhap via AP)

"Komáre a zmienené choroby so zmenou klímy pribúdajú... podľa nadmorskej výšky a zemepisnej šírky," povedala odborníčka WHO Diana Rojasová Alvarezová, ktorá situáciu označila za "alarmujúcu". Varovala, že ich vysoké rozšírenie v oblastiach Severnej a Južnej Ameriky by mohlo byť predzvesťou toho, ako by mohla vyzerať budúca letná sezóna na severnej pologuli.

Viac o téme: VarovanieKlímaWHOGlobálne epidémie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu