Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Litva žiada o pomoc pri ochrane svojich hraníc s Bieloruskom počas summitu NATO

Litovskí vojaci kontrolujú hranice s Bieloruskom
Litovskí vojaci kontrolujú hranice s Bieloruskom (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis, File)

VILNIUS - Cieľom litovskej vlády počas nadchádzajúceho summitu NATO je posilniť ochranu svojich hraníc s Bieloruskom, a to pre obavy z nelegálnej migrácie. Informuje o tom agentúra DPA.

Vilnius sa počas júlového summitu chystá nasadiť svoje ozbrojené sily a takisto verí, že pomoc pri ochrane litovsko-bieloruských hraníc poskytne aj Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

Litva diskutovala aj o posilnení ďalších hraníc

Posilnená ochrana hraníc by pomohla predchádzať možným provokáciám a zastaviť prípadný "zvýšený prílev migrantov", uviedla litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité po tom, ako v pondelok navštívila pohraničnú oblasť spolu so šéfom Frontexu Hansom Leijtensom. Bilotaité zároveň uviedla, že Litva diskutovala o posilnenej kontrole hraníc aj s Poľskom a Lotyšskom. V súčasnosti je na hraniciach nasadených 18 príslušníkov Frontexu, dodala.

Leijtens na otázku o možnom vyslaní ďalších svojich ľudí na litovské hranice neodpovedal. Frontex však chce podľa neho odpovedať na žiadosť Vilniusu najlepšie, ako vie. Litva má s Bieloruskom, kľúčovým spojencom Moskvy, spoločnú hranicu v dĺžke takmer 680 kilometrov, pripomína DPA.

Summit NATO sa v litovskom hlavnom meste Vilnius uskutoční 11. a 12. júla. Zúčastniť by sa ho mal osobne aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Viac o téme: HraniceSummitOchrana NATOBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu