Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké protesty v Izraeli: Dôvodom je reforma súdnictva, zúčastnilo sa vyše 450-tisíc ľudí

Jair Lapid
Jair Lapid (Zdroj: Twitter/yairlapid)

TEL AVIV - Viac než 450.000 ľudí protestovalo v sobotu večer v izraelských mestách proti kontroverznej reforme súdnictva. Na najväčšom proteste v Tel Avive sa zúčastnilo približne 170.000 demonštrantov, informovala agentúra DPA.

Vládou presadzované zmeny v súdnictve by vládnej koalícii udelili väčšie právomoci pri vymenúvaní sudcov či pri rušení rozhodnutí najvyššieho súdu, čo podľa kritikov ohrozuje samotné základy izraelskej demokracie. 

Pre rozsiahle protesty a generálny štrajk premiér Benjamin Netanjahu začiatkom tohto týždňa oznámil odloženie reformy a vláda začala v utorok rokovať s opozíciou o jej kompromisnej podobe. Odporcovia reformy sa však obávajú, že zo strany Netanjahua ide len o zdržiavaciu taktiku. Na proteste v Tel Avive sa zúčastnil aj opozičný líder Jair Lapid, ktorý v súvislosti s odkladom reformy na Twitteri napísal: "Sme v strehu. Nebezpečenstvo nepominulo". 

Zadržaných tam bolo najmenej 19 osôb

Podľa denníka The Jerusalem Post sa v sobotu večer demonštrovalo na viac ako 150 miestach po celom Izraeli, pričom došlo k viacerým izolovaným prípadom fyzických konfrontácií medzi protestujúcimi a policajtmi. V Tel Avive, kde podľa organizátorov vyšlo do ulíc asi 175.000 ľudí, polícia nasadila voči demonštrantom aj vodné delo. Zadržaných tam bolo najmenej 19 osôb.

"Netanjahuov pokus o uspatie demonštrantov neuspel... a uliciach zostaneme dovtedy, pokým nezaistíme to, že štát Izrael zostane demokraciou," uvádza sa vo vyhlásení organizátorov z hnutia odporu proti diktatúre, podľa ktorých boli sobotňajšie protesty jednými z najväčších v dejinách Izraela. 

Masové protesty proti Netanjahuom presadzovanej reforme súdnictva sa konajú v Izraeli už 13. týždeň. Jej odporcovia ju nenazývajú reformou ale justičným pučom, ktorý oslabí základné piliere izraelskej demokracie a posunie krajinu smerom k autoritárstvu. Stúpenci navrhovaných zmien naopak deklarujú, že chcú len zabrániť nadmernému zasahovaniu Najvyššieho súdu do politických rozhodnutí. 

 

Viac o téme: ProtestReformaIzraelJair Lapid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu