Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň štyristoštvrtý (2. apríla 2023)

Vojaci na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Vojaci na Ukrajine (Zdroj: Twitter/NEXTA TV)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval na reformu Bezpečnostnej rady OSN (BR). Fakt, že BR OSN od 1. apríla predsedá Rusko, označil Zelenskyj za "zjavne absurdný a deštruktívny". Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 402

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 402 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:09 Námestník maďarského ministra zahraničných vecí na návšteve Ukrajiny vyjadril obavy o práva menšín. Ukrajinskí predstavitelia v Zakarpatskej oblasti povedali námestníkovi maďarského ministra zahraničných vecí Levente Magyarovi, že maďarská menšina na Ukrajine netrpí žiadnou formou útlaku. Informuje o tom The KYIV Independent na Twitteri.

20:02 Predbežne bola bomba v "ocenení" udelenom Tatarskému Video ukazuje, ako Tatarskému odovzdávajú sošku. Sila výbušného zariadenia v Petrohrade bola viac ako 200 gramov TNT, uviedla polícia. Počet zranených pri výbuchu stúpol na 15. Informuje o tom NEXTA TV na Twitteri.

19:38 Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov zverejnil program s názvom "12 krokov k deokupácii Krymu". Dokument predpokladá návrat Ruskom anektovaného polostrova pod jurisdikciu Kyjeva, informovala v nedeľu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). 

19:23 Počet obetí výbuchu v kaviarni v Petrohrade sa zvýšil na 19, informuje ruský vyšetrovací výbor. Správu podáva NEXTA TV na Twitteri. 

18:38 V Chmelnicku sa ľudia pokúšajú dostať do kostola po bitke medzi vojenským mužom a kňazom MP UOC. Informuje o tom NEXTA TV na Twitteri. 

18:09 Strely vypálené ruskou armádou zasiahli v nedeľu husto obývanú oblasť východoukrajinského mesta Kosťantynivka, pričom zahynulo šesť ľudí a ďalších osem osôb bolo zranených. V prvých správach sa uvádzali tri obete ostreľovania ruskou armádou. Informuje agentúra TASR.

17:45 Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov zverejnil program s názvom "12 krokov k deokupácii Krymu". Dokument predpokladá návrat Ruskom anektovaného polostrova pod jurisdikciu Kyjeva, informovala v nedeľu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), informuje TASR.

17:01 Anthony Blinken telefonoval Sergejovi Lavrovovi kvôli zatknutiu novinára Evana Gershkovicha, ktorý bol zadržaný pre podozrenie zo špionáže.  Informuje o tom NEXTA TV na Twitteri. 

16:39 Putin zvolá na budúci týždeň veľké zasadnutie Ruskej bezpečnostnej rady, povedal Peskov. Informuje o tom NEXTA TV na Twitteri. 

16:12 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva uviedlo, že výcvik na impozantnom 155 mm samohybnom dele AS90 je súčasťou „trvalého záväzku Spojeného kráľovstva podporovať Ukrajinu v jej boji proti Rusku“. Informuje o tom The KYIV Independent na Twitteri.

15:37 "Prvé ofenzívy, prvé úspechy, prvé oslobodené územia. Už je to rok, čo sme vyhnali útočníkov z oblasti Kyjeva," napísal Volodymyr Zelenskyj vo svojom telegrame. Informuje o tom NEXTA TV na Twitteri. 

15:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil svoju krajinu za to, že sa jej pred rokom podarilo odvrátiť ruské útoky v oblasti okolo metropoly Kyjev. Vyjadril sa tak rok po tom, čo boli v uliciach mesta Buča po stiahnutí ruských síl objavené prvé telá zabitých civilistov. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

14:58 Ruská žoldnierska spoločnosť Wagner Group je teraz podľa hovorcu ukrajinskej armády porovnateľná s armádami Maďarska a Slovenska. Pre kontext, slovenské ozbrojené sily majú podľa údajov Svetovej banky za rok 2019 19 000 príslušníkov a maďarské 40 000 vojakov. Informuje o tom The KYIV Independent na Twitteri.

14:49 Rusko stratilo za posledný týždeň na Ukrajine 4000 vojakov. Ukrajinskí obrancovia od 27. marca "zničili" takmer 4000 ruských vojakov, uviedol dnes prvý námestník ministra obrany Oleksandr Pavliuk. Informuje o tom The KYIV Independent na Twitteri.

13:55 Ukrajinské médiá zverejnili video z Chmelnicka, kde došlo v kostole ku konfliktu medzi vojakom a poslancom UOC. Dôvodom šarvátky bola vojakova otázka: "Koľko ľudí musí zomrieť, kým sem prestanete chodiť?"

13:45  Nadmerná konzumácia alkoholu môže byť jedným z dôvodov ruských strát na Ukrajine. Vyplýva to z nedeľnej pravidelnej správy britského ministerstva obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

13:30 Ukrajina bude pokračovať v boji za svoju nezávislosť, vyhlásil na výročie objavenia zmasakrovaných tiel civilistov v meste Buča vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. V nedeľu to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Buča sa stala synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly. Na uliciach Buče sa vtedy našlo mnoho tiel civilných obetí.

13:00 Francúzski dobrovoľníci bojujúci za Ukrajinu zahynuli v akcii. Francúzsky dobrovoľník slúžil v ukrajinskej Medzinárodnej légii. Francúzske médiá ho označujú ako „T“.

12:30 Následky ranného ostreľovania Konstantinovka, v Doneckej oblasti. Zahynuli traja ľudia a ďalších šesť bolo zranených.

12:00 Európska únia si bude dávať pozor na akékoľvek potenciálne zneužitie predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN), ktorého sa v sobotu ujalo Rusko. V nedeľu to vyhlásil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Rusko je stálym členom BR OSN, no i napriek tomu neustále porušuje podstatu právneho rámca Organizácie Spojených národov," vyhlásil Borrell. Dodal, že "Európska únia sa postaví proti akémukoľvek zneužitiu moci zo strany ruského predsedníctva".

11:30 Rusko údajne začalo používať svoje lietadlá Suchoj Su-35 na útoky na civilné oblasti v Chersonskej oblasti namiesto toho, aby ich ostreľovalo z pozemných pozícií, na ktoré sa zameriavajú ukrajinské sily.

11:00 Ruskí velitelia považujú zneužívanie alkoholu za „zvlášť škodlivé“ v boji proti účinnosti. Medzi hlavné nebojové obete patria úmrtia spojené s alkoholom, zlé cvičenie so zbraňami, dopravné nehody a klimatické zranenia, ako napríklad podchladenie.

10:30 Ruské jednotky boli nútené ustúpiť z „niekoľkých pozícií“ v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily "sú teraz zaneprázdnené vybavovaním týchto pozícií pre obranné bojové operácie", uviedol ukrajinský vojenský hovorca.

10:00 Ruské útoky zasiahli 6 regiónov, zabili 4 civilistov za 1 deň, hlásia miestne úrady.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu