Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Následky sankcií: Slávna ruská automobilka musí stopnúť výrobu

Lada musí pozastaviť výrobu. Zobraziť galériu (3)
Lada musí pozastaviť výrobu. (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Ruská automobilka Avtovaz, ktorej vozidlá sú známe pod názvom Lada, musela poslať svoje pracovné sily na povinnú dovolenku. Koncom mája výrobné linky budú stáť tri týždne. Dôvod? Chýbajú diely od dodávateľov.

„Na jar 2023 niekoľko dodávateľov komponentov informovalo Avtovaz o ukončení dodávok,“ sťažuje sa skupina podľa tlačovej agentúry Interfax.

Vojna na Ukrajine súhrn - deň č. 400 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Materská spoločnosť Lady, ktorú si vlani vzal späť ruský štát, sa sťažovala, že predchádzajúce dohody boli porušené. Po začatí nelegálnej útočnej vojny proti Ukrajine je automobilový priemysel jedným z odvetví v krajine, ktoré sú najviac postihnuté západnými sankciami.

V skutočnosti mali byť montážne linky v Avtovaze odstavené až tri týždne do konca júla. Teraz je však situácia taká napätá, že nútenú dovolenku musia Rusi posunúť o dva mesiace dopredu – plán je od 29. mája do 19. júna.

Následky sankcií: Slávna ruská
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Už v roku 2022 musela skupina na mesiace odstaviť výrobu pre problémy s príslušenstvom. Pretože sa prakticky všetky západné automobilky stiahli z Ruska, Avtovaz rozšíril svoje vedúce postavenie na trhu. Výrobcovia Lady však zo stiahnutia západnej konkurencie nemohli pre dodávateľské ťažkosti profitovať.

Pri celkovom prepade trhu v minulom roku o 59 percent klesli aj predaje Lada o 46 percent.

Následky sankcií: Slávna ruská
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Putin prvýkrát priznal silu sankcií

Len krátko predtým vojnový štváč Vladimir Putin (70) prvýkrát verejne priznal, že západné sankcie "mohli mať negatívny vplyv na ruskú ekonomiku". Kremeľský despota predtým tvrdošijne tvrdil, že opatrenia sú neúčinné.

Nie je to jediná propagandistická lož: Tyran pravidelne znižuje počet mŕtvych ruských vojakov a vyzdvihuje údajné úspechy svojich jednotiek. Putin tiež zavádzal svojich ľudí o miere nezamestnanosti.

Viac o téme: AutomobilkaSankcieDodávateliaRuskoLadaZastavenie výroby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu