Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE V Nemecku nepremáva hromadná doprava a nepristávajú lietadlá: Štrajk však ovplyvňuje aj okolité štáty!

(Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

BERLÍN - Vlaky a autobusy stoja už od polnoci. Lietadlá nelietajú. Celoštátny štrajk nemeckých odborov EVG a Verdi vyvíja tlak na vládu a žiadajú o urgentné zvýšenie miezd. 24-hodinový štrajk sa však týka miliónov ľudí a ovplyvňuje aj dopravu z a do Českej republiky.

Celoštátny štrajk spôsobuje hustejšiu dopravu na cestách a nespokojnosť cestujúcich. Združenie štátnych zamestnancov štrajkom vyzýva vládu na zlepšenie podmienok pre 2,5 milióna svojich zamestnancov, informuje nemecký Focus. V opačnom prípade hrozia rozsiahlym a neobmedzeným štrajkom. Hovorca železníc uviedol, že tento štrajk „je prehnaný a trpia ním milióny ľudí, ktorí sú odkázaní na autobusovú a vlakovú dopravu.“ Upozornil na fakt, že aj keď sa mnohí radšej cesty do práce zriekli, nie každý môže pracovať z domu.

Vodička si to po diaľnici D1 uháňala skoro 200: Odmenou jej bola mastná pokuta (Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj)

Ohláseným 24-hodinovým štrajkom chcú Odbory železníc a dopravy (EVG) zvýšiť tlak pri kolektívnom vyjednávaní miezd. Štrajk však okrem cestujúcich ovplyvňuje aj veľkú časť nákladnej dopravy vrátane tej leteckej. 147 letov bolo zrušených pre nedostatok personálu a celkovo presunuli alebo zrušili 785 plánovaných letov. „Nič nevzlieta ani nepristáva. Je to strašidelné,“ povedala hovorkyňa Mnichovského letiska.

Podľa aeroliniek Eurowings a Wizzair bolo premiestnených sedem odletov do Berlína alebo Paderbornu. Okrem železničnej dopravy sú úplne zastavené aj vodné cesty a prístavy. Štrajku sa zúčasťnuje viac ako 30 000 zamestnancov.

Viac o téme: DopravaŠtrajkLetecká dopravaŽelezničná dopravaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu