Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premávka na parížskom letisku Orly bude kvôli štrajku obmedzená najmenej do stredy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Na parížskom letisku Orly, ktoré je druhé najväčšie v krajine, bude v nasledujúcich dňoch zrušená až tretina letov. Dôvodom je štrajk letových dispečerov proti dôchodkovej reforme, ktorá prevádzku na letiskách v Paríži a niekoľkých ďalších menších francúzskych mestách naruší najmenej do stredy. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Francúzsky úrad pre civilné letectvo (DGAC) je od začiatku štrajku nútený pravidelne žiadať letecké spoločnosti, aby sa vzdali časti letového poriadku na niektoré letiská a prispôsobili ho počtu dispečerov v službe. Úrad tak chce predísť väčšiemu narušeniu prevádzky.

Ohľadom víkendu a budúceho týždňa DCAG požaduje, aby bolo v sobotu zrušených 15 percent, v nedeľu 33 percent a od pondelka do stredy 20 percent letov z Orly. Obmedzenia sa dotknú aj menších letísk, napríklad lyonského letiska Saint-Exupéryho, ďalej Marseille-provence, Bordeaux-mérignac či Toulouse.

Protesty proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi

Protesty proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho veľmi nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorá okrem iného počíta s postupným zvýšením veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, sa konajú už od januára. Dotýkajú sa okrem iného aj dopravy.

Vo štvrtok boli kvôli štrajkom narušené vysokorýchlostné železničné spoje, regionálne vlaky, parížske metro a verejná doprava v ďalších veľkých mestách. Zablokované bolo tiež letisko Charlesa de Gaullea v Paríži a zrušených bolo asi 30 percent letov z Orly.

Viac o téme: LetiskoŠtrajkLetyParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu