Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čína o zatykači na Putina: Medzinárodný trestný súd by sa nemal riadiť dvojitým štandardom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína v pondelok vyzvala Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, aby sa vyhol "dvojitým štandardom" a rešpektoval imunitu hláv štátov. ICC v piatok obvinil ruského prezident Vladimira Putina z vojnových zločinov, informuje o tom agentúra AFP.

ICC by si mal udržať objektívny a nestranný postoj a rešpektovať imunitu hláv štátov pred jurisdikciou stanovenou medzinárodným právom, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. Zároveň vyzval súd, aby sa vyhol politizácii a dvojitým štandardom. Riešením konfliktu na Ukrajine ostáva podľa Wanga dialóg a rokovania. Čína nie je signatárom Rímskeho štatútu - dohody OSN, ktorou sa ustanovil ICC.

Medzinárodný trestný súd
Zobraziť galériu (3)
Medzinárodný trestný súd  (Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong, File)

Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na Putina pre nezákonné deportovanie ukrajinských detí. Niektorí diplomati a odborníci uviedli, že obvinený môže byť v tomto prípade aj ruský prezident, pretože v prípadoch vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti či genocídy súd neuznáva imunitu hláv štátov.

Moskva označila zatykač za neplatný

Moskva zatykač označila za neplatný, keďže Rusko nie je súčasťou ICC. Podľa Kremľa nie je jasné, ako a či vôbec by bolo možné Putina vydať, aby čelil obvineniam. Zatykač bol vydaný len niekoľko dní pred návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku. Do Moskvy pricestuje v pondelok, pričom návštevu opísal ako "cestu priateľstva, spolupráce a mieru".

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (3)
Čínsky prezident Si Ťin-pching  (Zdroj: TASR/ AP Photo/Andy Wong)

"Obe strany budú praktizovať skutočný multilateralizmus, presadzovať demokraciu v medzinárodných vzťahoch, budovanie multipolárneho sveta či zlepšenie globálneho vedenia a prispejú k rozvoju a pokroku sveta," uviedol Wang Wen-pin v súvislosti s návštevou.

Viac o téme: ZatykačRuskoČínaVladimír PutinICCMedzinárodný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu