Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Severná Kórea viedla cez víkend vojenské cvičenia simulujúce jadrový protiútok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un viedol cez víkend dvojdňové vojenské cvičenia, ktoré "simulovali jadrový protiútok" a zahŕňali aj vypálenie balistickej rakety s cvičnou hlavicou. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na severokórejské médiá.

Vojenské manévre boli zamerané na oboznámenie príslušných jednotiek "s postupmi a procesmi pri vykonávaní taktických jadrových útokov", napísala severokórejská tlačová agentúra KCNA. Kim bol s ich priebehom spokojný, dodala. Dané vojenské cvičenia boli už štvrtou demonštráciou sily zo strany KĽDR za uplynulý týždeň. Uskutočnili sa po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty v pondelok spustili rozsiahle 11-dňové vojenské cvičenia pod názvom Freedom Shield. Pchjongjang ich označil za prípravy na agresívnu vojnu voči KĽDR a pohrozil "masívnou" reakciou.

Juhokórejská armáda však zdôraznila, že ide o obranné cvičenia, ktoré budú okrem iného zahŕňať nácvik postupov "na odrazenie potenciálnych severokórejských útokov". Severná Kórea v nedeľu odpálila do Japonského mora balistickú strelu krátkeho doletu, uviedla juhokórejská armáda. Soul tento krok označil za "vážnu provokáciu". Severokórejská armáda predtým vo štvrtok v reakcii na vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey vypálila medzikontinentálnu balistickú strelu dlhého doletu typu Hwasong-17.

Viac o téme: SimuláciaSeverná kóreaVojenské cvičeniaJadrový protiútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu