Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Severná Kórea oznámila ďalší test podmorského jadrového útočného dronu

Test podmorského útočného dronu.
Test podmorského útočného dronu. (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Severná Kórea v sobotu oznámila, že počas uplynulého týždňa uskutočnila ďalšiu skúšku podmorského jadrového útočného dronu. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

Test, ktorý sa konal v dňoch 4.-7. apríla, potvrdil spoľahlivosť a smrtiacu spôsobilosť tohto systému, píše Jonhap s odvolaním sa na severokórejskú štátnu tlačovú agentúru KCNA. Dron vypustili v utorok z prístavu v provincii Severný Hamgjong a testovaciu hlavicu odpálili pod vodou v piatok. Zariadenie za 71 hodín a šesť minút prekonalo vzdialenosť 1000 kilometrov a úspešne zasiahlo cvičný cieľ, píše agentúra Reuters.

archívne video 

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

Tento systém podľa KCNA môže prispieť k potenciálu ozbrojených síl KĽDR pri zvládaní hrozieb a nepriateľských krokov, či pri obrane krajiny. Severná Kórea vyhlasuje, že podnikne kroky voči spoločným vojenským cvičeniam Spojených štátov a Južnej Kórey, pripomína Jonhap. KĽDR takýto dron otestovala aj 24. marca a uviedla, že je schopný "vytvoriť veľkú rádioaktívnu vlnu cunami" a zničiť nepriateľské plavidlá a prístavy.

Viac o téme: KĽDRPodmorský dronJadrová zbra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu