Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Orbán odcestoval do Turecka na mimoriadny summit Turkickej rady: Vyzýva na zblíženie Európy a Strednej Ázie

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odcestoval vo štvrtok do Turecka na mimoriadny summit Turkickej rady, ktorého zvolanie inicioval azerbajdžanský prezident Ilham Alijev.

Hlavnou témou summitu bude riešenie situácie po februárovom turecko-sýrskom zemetrasení, najmä z humanitárneho hľadiska. Oznámila to agentúra MTI s odvolaním sa na Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Orbán sa zúčastnil aj vlani v novembri na deviatom summite tohto zoskupenia

Podľa Havasiho bude Orbán na summite v Ankare viesť aj bilaterálne rokovania s prezidentmi viacerých členských krajín Turkickej rady. Jej členmi sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan, pričom Maďarsko má v tejto rade štatút pozorovateľa. Orbán sa zúčastnil aj vlani v novembri na deviatom summite tohto zoskupenia, ktoré usporiadali v uzbeckom Samarkande.

Orbán pred summitom Turkickej rady vyzýval na zblíženie Európy a Strednej Ázie

Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok vyzýval na urýchlenie politického a hospodárskeho zbližovania medzi Európou a Strednou Áziou. Jeho slová zazneli pred mimoriadnym summitom Turkickej rady v tureckej metropole Ankara. S odvolaním sa na agentúru MTI. Orbán ešte pred summitom rokoval s uzbeckým prezidentom Šavkatom Mirzijojevom. Obaja politici skonštatovali, že sa podarilo inštitucionalizovať priateľské vzťahy medzi Maďarskom a Uzbekistanom a že implementácia už uzavretých dohôd napreduje.

Uvítali tiež skutočnosť, že maďarská banka OTP je už aktívna aj v uzbeckom bankovom systéme, čo otvára cestu oveľa širšiemu rámcu vzájomnej hospodárskej spolupráce. Za dôležité označili čo najskoršie zaistenie pravidelného leteckého spojenia medzi Budapešťou a Taškentom. V súvislosti s vojnou na Ukrajine na schôdzke zaznelo, že súčasné ťažké a nebezpečné časy sa vážne dotýkajú Maďarska i Uzbekistanu. Obaja politici sa tiež vyjadrili za dosiahnutie prímeria a mieru na Ukrajine.

 Maďarsko má v tejto rade štatút pozorovateľa

Zvolanie summitu Turkickej rady, ktorého hlavnou témou je riešenie situácie po februárovom turecko-sýrskom zemetrasení, inicioval azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Členmi rady sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan, pričom Maďarsko má v tejto rade štatút pozorovateľa.

 

Viac o téme: TureckoViktor OrbánIlham AlijevTurkická rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu