Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NASA predstavil novú generáciu skafandrov: Pripravili ich pre návrat ľudí na Mesiac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/NASA)

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v stredu predstavil novú generáciu skafandrov pre pripravovaný návrat ľudí na Mesiac.

Nové skafandre sú vybavené špecializovanými funkciami pre vykonávanie vedeckých experimentov na povrchu Mesiaca. Údajne sú pohodlnejšie aj pre astronautky. NASA dúfa, že nová generácia skafandrov bude pripravená pre misiu Artemis III v roku 2025. NASA v rámci oznámenia, že ľudstvo sa po viac ako piatich desaťročiach vráti na Mesiac, sľúbila, že na jeho povrch vyšle aj prvú ženu a človeka inej farby pleti.

Dizajn v súčasnosti používaných skafandrov sa nemenil od roku 1981. Zákazku na návrh skafandrov v hodnote 228 miliónov dolárov získala minulý rok texaská spoločnosť Axiom Space. Po šiestich mesiacoch predstavila prvý prototyp.Na rozdiel od predchádzajúcich modelov má skafander Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) všité spoje, ktoré poskytnú väčšiu flexibilitu. V prilbe sú tiež zabudované svetlá.

Prilba má aj videokameru, ktorá umožní na Zemi sledovať zábery z Mesiaca vo vysokom rozlíšení

Astronautom AxEMU uľahčí robiť geologický prieskum, zhromažďovať vzorky a ďalšie údaje, ktoré rozšíria poznanie o južnej polárnej oblasti Mesiaca. Prilba má aj videokameru, ktorá umožní na Zemi sledovať zábery z Mesiaca vo vysokom rozlíšení. Vesmírna obuv bude odolávať teplotám pod bodom mrazu v trvalo zatienených oblastiach mesačného povrchu.

Skafandre sa budú vyrábať pomocou moderných technologických metód vrátane 3-D tlačiarní a laserových rezačiek, aby sa zabezpečili presné rozmery. Výsledkom investície NASA za jednu miliardu dolárov budú dva skafandre pripravené na lunárnu misiu. Do roku 2021 na ich vývoj interne vynaložila 420 miliónov dolárov. Nepodarilo sa jej však dosiahnuť uspokojivé výsledky a preto poverila pokračovaním prác súkromný sektor.

Viac o téme: PrototypĽudiaMesiacNASASkafandre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu