Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podľa gréckeho premiéra Mitsotakisa zemetrasenie a zrážka vlakov pomohli uvoľniť vzťahy Grécka a Turecka

Zemetrasenie v Turecku Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: TASR/AP)

ATÉNY - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v pondelok uviedol, že ničivé zemetrasenie v Turecku a zrážka vlakov v Grécku pomohli znížiť napätie medzi týmito susednými krajinami. Informuje o tom správa agentúry AP.

"Po dlhom období neakceptovateľných provokácií, dlhom období agresívneho správania zaznamenávame... deeskaláciu a pozitívnejší prístup a správanie," uviedol Mitsotakis. Vzťahy Grécka a Turecka sú dlhodobo napäté a poznačilo ich množstvo sporov týkajúcich sa napríklad námorných hraníc v Stredozemnom a Egejskom mori či možných ložísk ropy a plynu pod morským dnom. No prejavy súcitu v Grécku v súvislosti s obeťami februárového zemetrasenia a reakcia Turecka na nedávnu tragickú vlakovú nehodu pomohli odvrátiť pozornosť od týchto sporov.

Zrážka vlakov v gréckom Larise
Zobraziť galériu (2)
Zrážka vlakov v gréckom Larise  (Zdroj: AP Photo/Giannis Papanikos)

"Smrteľné zemetrasenie spojilo našich obyvateľov na ľudskej úrovni," uviedol Mitsotakis. Grécky premiér sa vyjadril po rokovaniach s novým cyperským prezidentom Nikosom Christodulidisom, ktorý sa snaží obnoviť rokovania o rozdelení svojej ostrovnej krajiny medzi cyperskými Grékmi a Turkami. Ničivé zemetrasenie zasiahlo juh Turecka a severnú Sýriu 6. februára a v oboch krajinách si vyžiadalo približne 50.000 obetí na životoch. O tri týždne neskôr sa v Grécku zrazili dva vlaky. Pri nehode zahynulo 57 ľudí.

Znižovanie napätia medzi odvekými rivalmi Gréckom a Tureckom mohlo súvisieť aj s nadchádzajúcimi voľbami v oboch krajinách

Podľa AP by znižovanie napätia medzi odvekými rivalmi Gréckom a Tureckom mohlo súvisieť aj s nadchádzajúcimi voľbami v oboch krajinách. V Turecku sa budú 14. mája konať prezidentské i parlamentné voľby a ešte pred letom sa parlamentné voľby uskutočnia tiež v Grécku.

Viac o téme: ZrážkaVlakyGréckoTureckoZemetrasenieUvolnenie vzťahov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu