Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česko na nohách! Inaugurácia prezidenta vo veľkom štýle: Motorkársky gang, Pavel ukázal prvú dámu aj prípitok so Zemanom

Česko má nového prezidenta. Sľub zložil Petr Pavel. Zobraziť galériu (4)
Česko má nového prezidenta. Sľub zložil Petr Pavel. (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek, AP)

PRAHA - Petr Pavel zložil dnes vo Vladislavskej sále Pražského hradu prezidentský sľub a začal tým svoje päťročné funkčné obdobie. Ceremoniálu sa zúčastňujú poslanci, senátori, členovia vlády, hajtmani a ďalší ústavní činitelia a čestní hostia. Pavel bol zvolený za prezidenta na konci januára, keď v druhom kole priamej voľby porazil bývalého premiéra Andreja Babiša (ÁNO). Na Pražskom hrade vystriedal Miloša Zemana.

Pavel na Pražský hrad prišiel limuzínou s manželkou Evou pred poludním. Pred schôdzou absolvovali obed s odchádzajúcim prezidentským párom. Sľub zložil s dlaňou položenou na ústave do rúk predsedu Senátu Miloša Vystrčila (ODS). Krátko po prísahe zahrmelo z neďalekého Petřína 21 delových sálv, v samotnej sále znela česká hymna. Po zložení sľubu predniesol nový prezident inauguračný prejav.

Petr Pavel prichádza na Pražský hrad, kde bude inaugurovaný (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Obed so Zemanovcami

Obed nadchádzajúceho a bývalého prezidentského páru bol do zloženia sľubu hlavným bodom programu, ktorý predchádzal dnešnej inaugurácii Petra Pavla. Na Pražský hrad, kde Pavel zložil na spoločnej schôdzi oboch komôr Parlamentu prezidentský sľub, začali zhruba hodinu pred ceremoniálom prichádzať poslanci, senátori a ďalší hostia. Pol hodiny pred začiatkom schôdze zaplnili Pavlovi priaznivci zhruba polovicu tretieho hradného nádvoria, ďalší ľudia sa prizerali na Hradčanskom námestí.

Doterajšiemu prezidentovi Milošovi Zemanovi vypršalo druhé funkčné obdobie o polnoci, po zložení sľubu sa oficiálne prezidentom stal Pavel, ktorý zvíťazil v januárovej priamej voľbe. Pavel, Zeman a ich manželky Eva a Ivana popoludní poobedovali v Zlatej jedálni Pražského hradu, podľa informácií ČTK sa servírovali vývar a sviečková.

Na obed boli vyhradené necelé dve hodiny. Na začiatku stretnutia mal podľa plánu končiaci prezident svojmu nástupcovi symbolicky odovzdať Rad bieleho leva a Rad Tomáša Garrigua Masaryka, ktorých bude podľa zákona nositeľom. Odovzdanie sa týkalo aj prezidentského kľúča od Korunnej komory, v ktorej sú uchovávané okrem iného korunovačné klenoty.

Novozvolený český prezident Petr Pavel (vľavo) skladá prísahu počas jeho inaugurácie na Pražskom hrade.
Zobraziť galériu (4)
Novozvolený český prezident Petr Pavel (vľavo) skladá prísahu počas jeho inaugurácie na Pražskom hrade.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Pavel dorazil okolo 09:30 zo svojho bydliska v Černoučku na Litoměřicku do pražského Hrzánskeho paláca, kde od januárového zvolenia úraduje. Na Hrad dorazil s manželkou krátko pred poludním, prešli pritom znovuotvorenou Bránou gigantov, ktorá bola na znamenie dočasného neobsadenia prezidentského úradu uzavretá od polnoci.

Český novozvolený prezident Petr Pavel so svojou manželkou Evou prichádza na Pražský hrad.
Zobraziť galériu (4)
Český novozvolený prezident Petr Pavel so svojou manželkou Evou prichádza na Pražský hrad.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Pražský hrad je dnes otvorený pre verejnosť, ktorá môže slávnostný akt sledovať na veľkoplošných obrazovkách na Hradčanskom námestí a treťom hradnom nádvorí. Prichádzajúci musí počítať pri vstupoch do hradného areálu s bezpečnostnými kontrolami pri vstupoch a s čiastočným obmedzením kvôli koridorom pre pozvaných hostí.

Na snímke ľudia čakajú na príchod zvoleného prezidenta Petra Pavla na Druhom nádvorí Pražského hradu.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke ľudia čakajú na príchod zvoleného prezidenta Petra Pavla na Druhom nádvorí Pražského hradu.  (Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová)

Spanilá jazda motorkárov

Na Hradčanskom námestí a nádvoriach sa dopoludnia začali Pavlovi priaznivci schádzať pozvoľna, prišli z celej krajiny. Po poludňajšom príchode budúceho prezidenta na Hrad začali do areálu prichádzať desiatky až nižšie stovky ľudí, ktorí dovtedy čakali na príchod novej hlavy štátu na Hradčanskom námestí. Neodradilo ich ani aprílové počasie, ktoré sprevádzal silný vietor a občasný dážď. Prahou dnes tiež prešla viac ako stovka motorkárov na akcii organizovanej klubom Harley-Davidson Praha. Pavel je známy ako aktívny motorkár a už skôr povedal, že jazdiť na motocykli plánuje aj počas svojho prezidentovania.

Pavlovi s predstihom pogratuloval listom britský kráľ Karol III. Napísal, že úzke partnerstvo medzi Českom a Britániou je zakorenené v zdieľanej histórii a spoločnom odhodlaní brániť slobodu a demokraciu. Vzájomné vzťahy podľa neho majú pre Britániu veľkú dôležitosť.

Pavel: Česká spoločnosť nie je rozdelená

Česká spoločnosť nie je príliš rozdelená, iba si zvykla viac hovoriť o tom, čo ju rozdeľuje. V dnešnom inauguračnom prejave vo Vladislavskej sále Pražského hradu to povedal nový prezident Petr Pavel. Výsledok prezidentských volieb podľa neho ukázal, že ľudia v Česku dávajú prednosť pravde a slušnosti pred nenávistnými útokmi a prekrúcaním reality. Dal tiež príležitosť na návrat hodnotovej politiky, myslí si.

Pavel v prejave pripomenul svoj záväzok vrátiť do vedenia krajiny dôstojnosť, rešpekt, slušnosť a ďalšie hodnoty, na ktoré sa podľa neho rezignovalo, keď sa hlavným kritériom posudzovania kvality činov i osobností stal úspech. Za svoj nový tím označil Pavel všetkých ľudí, nech mu dali vo voľbách svoj hlas, volili niekoho iného, alebo nehlasovali. "Spoločne čelíme rovnakým problémom a jedine spoločne sa s nimi tiež dokážeme úspešne vysporiadať," povedal.

Vrátila sa aj prezidentská štandarda

Na Pražský hrad sa dnes vrátila prezidentská štandarda, ktorú v roku 2015 skupina Ztohoven vymenila za červené trenírky na protest proti politike vtedajšieho prezidenta Miloša Zemana. Štandarda prešla reštaurovaním a vrátili sa na ňu symboly, ktoré umelci odstránili a rozstrihali.

Vrátiť štandardu na Hrad sa rozhodol Petr Pavel ešte v čase kampane, podmienkou bolo, že vo voľbe nezvíťazí Andrej Babiš. Umelci mu ju poskytli a od januára bola štandarda v úschove. "Vnímame to tak, že sa na Hrad vracia vyprázdnený symbol, ktorý sa nový prezident asi bude pokúšať napĺňať, sám niečo také hlása. Bude obnovovať hodnoty, ku ktorým sa tie symboly, o ktoré nám vlastne išlo, vzťahujú," povedal ČTK člen skupiny vystupujúce pod menom Petr Žílka.

Viac o téme: PrezidentInauguráciaPražský hradPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu