Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ceny ryže po cyklóne stúpli o 50 percent

RÍM - Ceny ryže v hlavnom meste Barmy stúpli o 50 percent po tom, ako krajinu zasiahol ničivý cyklón Nargis, ktorý zaplavil ryžové polia, informoval o tom Úrad pre výživu a poľnohospodárstvo Organizácie Spojených národov.

Ako ďalej úrad oznámil, cyklón, ktorý usmrtil desiatky tisíc ľudí, mnohých obyvateľov pripravil o strechu nad hlavou a poškodil mosty a cesty, udrel práve v čase, keď farmári zbierali úrodu ryže vypestovanú v období sucha, ktorá tvorí 20 percent celoročnej produkcie krajiny.

Následky cyklónu môžu sťažiť prístup k potravinám a donútiť Barmu, aby hľadala pomoc v susedných štátov, ako Thajsko a Vietnam, čím sa tlak na ceny potravín ešte zvýši. Barma patrí medzi krajiny, ktorá nedostatkom ryže netrpí a dokonca časť z úrody vyváža.

Ničivé následky cyklónu môžu mať negatívny dopad aj na celosvetovú produkciu ryže, vyhlásil Úrad pre výživu a poľnohospodárstvo. A zároveň predpokladá, že celosvetová produkcia ryže sa bude pohybovať na úrovni 666 miliónov ton ryže, čo by predstavovalo nárast o 2,3 percenta a vytvorilo by sa tak nové maximum. Ázijská produkcia by sa mala zo 600 miliónov zvýšiť na 605 miliónov, k čomu má prispieť nárast produkcie v Bangladéši, Číne, Filipínach, Thajsku a Vietname, uvádza FAO. Predpokladá sa, že produkcia afrického kontinentu vzrastie o takmer štyri percentá na 23,2 milióna ton a produkcia Latinskej Ameriky o 7,4 percenta na úroveň 26 miliónov ton, uvádza sa v správe úradu. Naopak pokles produkcie sa predpokladá v Austrálii, Spojených štátoch amerických a Európe.

Ceny ryže v období od decembra 2007 do apríla 2008 vyleteli raketovým spôsobom, čo spôsobili opatrenia krajín, ktoré sa obávajú nedostatku potravín. FAO dodalo, že nepredpokladá, že by sa ceny potravín mali v najlbližšej čase znižovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu