Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Estónsku sa začali parlamentné voľby: Prieskumy favorizujú stranu premiérky Kallasovej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TALLINN - V Estónsku sa v nedeľu ráno začali parlamentné voľby. Prieskumy favorizujú na víťazstvo liberálnu Estónsku reformnú stranu (ER) súčasnej premiérky Kaje Kallasovej. Jej hlavným vyzývateľom je krajne pravicová Estónska konzervatívna ľudová strana (EKRE), čo môže podľa agentúr Reuters a DPA výrazne skomplikovať zostavovanie koalície, informuje TASR.

V tejto pobaltskej krajine, ktorá je členom EÚ a NATO, sa o 101 kresiel v zákonodarnom zbore Riigikogu uchádza celkovo deväť politických strán, z ktorých žiadna by nemala získať nadpolovičnú väčšinu. Hlasovať môže 965.000 oprávnených voličov, z ktorých viac než tretina využila možnosť odovzdať hlas vopred elektronicky, vrátane premiérky Kallasovej. Práve Estónsko je priekopníkom internetového hlasovania, ktoré ako prvá európska krajina po prvý raz využilo pri voľbách v roku 2005.

V Estónsku sa začali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Raul Mee)

Dokáže si Kallasovej proeurópska strana ER udržať parlamentnú väčšinu?

Podľa prieskumov by mala najviac hlasov získať Kallasovej proeurópska strana ER, ktorá je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu jedným z najvýraznejších podporovateľov Kyjeva. Otázne však je, či si so svojimi súčasnými koaličnými partnermi – konzervatívnou stranou Isamaa (Vlasť) a Sociálnodemokratickou stranou (SDE) – dokáže udržať parlamentnú väčšinu, upozorňuje DPA.

Druhý najvyšší počet hlasov by podľa prieskumov mala získať opozičná strana EKRE, ktorá chce obmedziť prijímanie utečencov z Ukrajiny a nesúhlasí tiež s prechodom Estónska na udržateľnejšie zdroje energií. Kallasová spoluprácu s EKRE vylúčila. Volebné miestnosti budú v Estónsku otvorené do 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ). Prvé oficiálne výsledky sa očakávajú v noci na pondelok.

Viac o téme: Parlamentné voľbyEstónskoKaja Kallasová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu