Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Americká armáda hlási zrážku ruskej stíhačky s dronom: Moskva zapiera zapojenie ich stíhačiek

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

WASHINGTON - Ruská stíhačka sa v utorok v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti Čierneho mora zrazila s americkým dronom Reaper. Dron sa následne zrútil, oznámila americká armáda. Informuje o tom správa agentúry AFP.

archívne video

Útok dronmi na prístav v Sevastopole (Zdroj: Facebook/Mário Simeon)

"Naše lietadlo MQ-9 vykonávalo rutinné operácie v medzinárodnom vzdušnom priestore, keď ho zameralo a zasiahlo ruské bojové lietadlo. Viedlo to k zrúteniu a strate MQ-9," uviedol podľa agentúr generál amerického letectva James Hecker, ktorý má na starosti operácie v spomínanej oblasti. Spresnil, že Američania o dron prišli.

Mohlo dôjsť k havárii oboch strojov!

Podľa Heckera išlo zo strany Ruska o nebezpečný a neprofesionálny čin, ktorý takmer spôsobil haváriu oboch strojov. "Lietadlá USA a spojencov budú naďalej pôsobiť v medzinárodnom vzdušnom priestore a žiadame Rusko, aby sa správalo profesionálne a bez rizika," uviedol Hecker.

USA využívali bezpilotné lietadlá MQ-9 Reaper na monitorovanie oblasti Čierneho mora už pred začiatkom vojny na Ukrajine, píše stanica CNN. Tento dron môže podľa USAF letieť vo výške viac než 15 kilometrov. Má senzory a kapacity získavať spravodajské informácie a vykonávať prieskumnú činnosť dlhší čas.

Spôsobili si pád vlastného stroja

Podľa americkej armády dve ruské stíhačky vykonávali manéver s cieľom dron odchytiť, pričom jedna z nich zasiahla jeho vrtuľu. Američania následne spôsobili pád svojho vlastného stroja. Už pred kolíziou vypúšťali ruské lietadlá na dron palivo zrejme v snahe poškodiť ho alebo mu znemožniť orientáciu a nalietavali pred neho.

Ilustračné foto - Dron MQ-9 Reaper.
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto - Dron MQ-9 Reaper.  (Zdroj: af.mil)

"Lietadlá Spojených štátov a ich spojencov budú aj naďalej operovať v medzinárodnom vzdušnom priestore a vyzývame Rusov, aby sa správali profesionálne a bezpečne," povedal Hecker.

Agresívne správanie ruských pilotov je nebezpečné

Podľa americkej armády ide o ďalšiu z radu nebezpečných akcií ruských pilotov voči americkým a spojeneckým lietadlám v medzinárodnom vzdušnom priestore, vrátane oblasti Čierneho mora. Spojené štáty varujú, že toto agresívne správanie ruských pilotov je nebezpečné a môže viesť k chybnému vyhodnoteniu situácie a k nechcenej eskalácii.

Agentúra DPA pripomína, že vzhľadom na ruskú vojnu proti Ukrajine je situácia v tejto časti Európy mimoriadne napätá a panujú veľké obavy z prípadnej priamej vojenskej konfrontácie medzi Spojeným štátom a Ruskom. Spojené štáty poskytujú Ukrajine vojenskú pomoc, no jednoznačne vylučujú, že by do tohto konfliktu nasadili svoju armádu.

USA si kvôli incidentu predvolali veľvyslanca Ruska

Ministerstvo zahraničia Spojených štátov si kvôli dnešnému leteckému incidentu s účasťou ruských stíhačiek a amerického dronu nad Čiernym morom predvolalo ruského veľvyslanca. Informuje o tom agentúra Reuters.

Spojené štáty sú podľa ministerstva zahraničia v priamom kontakte s vysokopostavenými ruskými činiteľmi, aby im dali najavo protest v súvislosti s týmto incidentom.

Dron USA spadol kvôli manévrovaniu, s ruskými stíhačkami nebol v kontakte, tvrdí Rusko

Ruské stíhačky sa nedostali do kontaktu s americkým dronom zrúteným v Čiernom mori ani proti nemu nepoužili svoje palubné zbrane. Stroj spadol v dôsledku prudkého manévrovania, uviedlo dnes podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany.

Armáda Spojených štátov predtým uviedla, že ruské bojové lietadlo Su-27 sa zrazilo s americkým prieskumným dronom Reaper a zasiahol jeho vrtuľu. Dron bol pri incidente zničený. Podľa Spojených štátov sa stal kvôli "nebezpečnému a neprofesionálnemu" správaniu ruskej strany.

USA odsúdili neohľaduplný náraz ruskej stíhačky do amerického dronu

Spojené štáty v utorok odsúdili "neohľaduplný" náraz ruskej stíhačky Suchoj Su-27 do amerického dronu MQ-9 Reaper v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom, ktorý viedol k zrúteniu amerického bezpilotného lietadla. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Vysielanie ruských lietadiel k americkým lietadlám nad oblasťou Čierneho mora nie je nezvyčajné, no väčšinou ide o vizuálny či elektronický kontakt, povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby Podľa jeho slov však tento incident stojí za zmienku preto, aký bol "nebezpečný, neprofesionálny a naozaj bezohľadný". Kirby povedal, že o incidente informovali amerického prezidenta Joea Bidena. Uviedol tiež, že USA na prelet v medzinárodnom vzdušnom priestore nepotrebujú povolenie od Rusov. "Nie je potrebné to robiť a ani to nerobíme," zdôraznil.

Viac o téme: Vzdušný priestorRuskoČierne moreRuská stíhačkaAmerický dronReaper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu