Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemdesiaty tretí (2. marca 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Niekoľko ruských vojakov chce údajne odísť z ruskej armády a pridať sa k žoldnierskej Vagnerovej skupine. Hovoria to v dvoch rozdielnych videozáznamoch, ktoré v stredu zverejnila spravodajská stanica CNN. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 371

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 371 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ruské mučiarne v Chersonskej oblasti „nie sú náhodné, ale skôr súčasťou starostlivo premysleného plánu“. Od oslobodenia Chersonu 11. novembra 2022 tím ukrajinských a medzinárodných právnikov vyšetroval viac ako 20 mučiarní. Informuje o tom The Guardian.

20:19 Ukrajina vo štvrtok nariadila povinnú evakuáciu zraniteľných obyvateľov mesta Kupiansk a priľahlých území na frontovej línii. Silnejú totiž obavy, že Rusko toto kľúčové mesto a železničný uzol znovu dobyje. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

19:37 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo štvrtok oznámila, že "ukrajinskí nacionalisti", ktorí podľa jej skorších tvrdení prekročili hranice do Brianskej oblasti na juhu Ruska, boli zatlačení späť za ukrajinské hranice. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

19:10 Americká banka J.P. Morgan predpokladá, že Rusko bude schopné udržať produkciu ropy na úrovni spred začiatku vojny na Ukrajine. Umožňuje to stabilne vysoký dopyt zo strany Číny a Indie. Zároveň však upozornila, že Moskva môže mať ťažkosti s presmerovávaním niektorých ropných produktov z Európy do iných štátov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:54 V ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva objavili v stredu nové pohrebisko s telami civilistov, ktorí boli zabití počas prvých dní vojny. TASR o tom informuje podľa správy stanice Sky News. Traja muži, ktorých telá exhumovali, sú doteraz poslednými potvrdenými civilistami, ktorí zahynuli vlani na jar počas postupu ruských síl smerom na Kyjev.

18:17 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že vo štvrtok počas stretnutia vyzval svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova na ukončenie vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

17:50 Kyjev vyzýva Európsku úniu, aby "čo najrýchlejšie" začala pracovať na jedenástom balíku sankcií namierených proti Rusku kvôli jeho vojne proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:58 Moldavský parlament prijal vo štvrtok tesnou väčšinou deklaráciu odsudzujúcu ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá vyhrotila napätie vo vzťahoch Moskvy s Kišiňovom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:23 Šéfka Európskej prokuratúry (EPPO) Laura Kövesiová má v úmysle zamerať sa obchádzanie sankcií EÚ proti Moskve po ruskej agresii na Ukrajine. Šéfka EPPO to uviedla v rozhovore pre tlačovú agentúru AFP, informuje spravodajca TASR.

14:45 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že udalosti, ktoré sa vo štvrtok odohrali v Brianskej oblasti na západe Ruska, boli "teroristickým činom" spáchaným "neonacistami", ktorí prenikli do ruského pohraničia a spustili paľbu na civilistov. Putin to podľa agentúry AFP uviedol v televíznom prejave, v ktorom sa prostredníctvom videokonferencie prihovoril účastníkom slávnostného otvorenia Roka učiteľa a mentora.

14:24 Rakúsko ako neutrálna krajina by mohlo hrať úlohu sprostredkovateľa v konflikte Ukrajiny a Ruska. Povedal to vo štvrtok český prezident Miloš Zeman po stretnutí s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, ktorý sa s ním prišiel rozlúčiť. Zeman končí vo funkcii o necelý týždeň, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13:50 Šéf ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin vo štvrtok zverejnil video, ktoré údajne zachytáva jeho bojovníkov takmer v centre Bachmutu. O toto východoukrajinské mesto sa už dlhé mesiace zvádzajú ťažké boje. Vagnerova skupina zohráva v bojoch o Bachmut významnú úlohu. Ruskí vojaci dosiahli v uplynulých mesiacoch v okolí mesta značný postup a ohrozili tak zásobovacie trasy ukrajinských obrancov.

Video, ktoré Prigožin zverejnil na sociálnej sieti Telegram, zobrazuje mužov v uniformách, ako vztyčujú na polozbúranej poschodovej budove vlajku Vagnerovej skupiny. Jeden muž od radosti tancuje a v rukách drží gitaru, čo je odkaz na neoficiálnu prezývku vagnerovcov – "muzikanti". Prigožin v komentári píše, že video bolo nakrútené prakticky už v centre Bachmutu. Agentúra Reuters upozorňuje, že sa jej nepodarilo bezprostredne overiť presnú lokalitu nakrútenia videa.

13:30 Takto vyzerá obytná budova v Záporoží, poškodená ruským nočným útokom.

13:03 Ukrajina vo štvrtok odmietla tvrdenia Moskvy, že skupina ukrajinských diverzantov prekročila hranice Brianskej oblasti na juhu Ruska a spustila paľbu na civilistov. Kyjev tieto tvrdenia označil za "úmyselnú provokáciu," informovala agentúra Reuters.

"Tvrdenie o (diverznej) skupine v Rusku je klasickou zámernou provokáciou. Rusko chce vystrašiť vlastný národ, aby ospravedlnilo útok na inú krajinu a rastúcu biedu po roku vojny," uviedol v statuse zverejnenom v aplikácii Twitter poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

12:36 Rusko bolo nútené pozastaviť účasť na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) s USA, pretože Washington ju využíval na pomoc Ukrajine pri útokoch na ruské strategické zariadenia. Vo štvrtok to povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

"Situácia sa zhoršila po tom, ako sa USA pokúsili preveriť bezpečnosť ruských strategických zariadení uvedených v Novej dohode START tým, že pomohli kyjevskému režimu pri ozbrojených útokoch na ne," povedal Riabkov na Konferencii OSN o odzbrojení v Ženeve. Podľa Riabkova Západ chce, aby Rusko utrpelo na Ukrajine strategickú porážku. "Za týchto okolností sme boli nútení oznámiť pozastavenie účasti na dohode," konštatoval.

Sergej Riabkov
Zobraziť galériu (6)
Sergej Riabkov  (Zdroj: SITA/AP)

12:12 Ak by bol v Spojených štátoch prezidentom Donald Trump, vojna na Ukrajine by vôbec nevypukla, vyhlásil pre švajčiarsky týždenník Die Weltwoche predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý dodal, že keby Američania znovuzvolili Trumpa, tak za pár týždňov by zrejme dosiahol mier. 

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (6)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Premiér v rozsiahlom rozhovore okrem iného poznamenal, že Maďarsko ťažia v prvom rade vplyvy sankcií Európskej únie voči Rusku, a že na Ukrajine žijú aj Maďari, ktorí sú povolávaní do armády, pričom stovky z nich umierajú na fronte. K možnému vývoju vojny Orbán povedal, že nikto ju nemôže vyhrať, no bolo by veľmi nebezpečné, keby Rusko vyšlo z konfliktu ako porazené.

"Voči Ukrajine stojí atómová veľmoc so 140 miliónmi obyvateľov a celá Severoatlantická aliancia čelí Rusom. Preto je to také nebezpečné. Je tu patová situácia, ktorá sa môže ľahko zmeniť na svetovú vojnu," myslí si maďarský ministerský predseda, podľa ktorého však Západ nedokáže toto riziko rozpoznať.

11:35 Ruské útoky v 10 ukrajinských oblastiach si za posledných 24 hodín vyžiadali 5 mŕtvych a 24 zranených. Počet obetí ruského útoku na obytnú budovu v Záporoží z 2. marca sa podľa Generálnej prokuratúry zvýšil na štyroch.

11:08 Prví zasahujúci pracujú na mieste ruského nočného útoku na Záporoží. Toto video, ktoré zverejnil prezident Volodymyr Zelenskyj, ukazuje prebiehajúcu záchrannú operáciu na mieste ruského nočného útoku na obytnú budovu v Záporoží.

10:54 Počet obetí ruského štrajku na obytný dom v Záporoží stúpol na štyri. Ďalších 5 osôb je považovaných za nezvestných, 8 je hospitalizovaných.

10:42 V obci Berezovsky v regióne Tula došlo k záhadnému výbuchu. Na mieste výbuchu sa našiel hlboký kráter a oblasť okolo miesta činu bola ohradená.

10:31 Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok na platforme Telegram uviedol, že Rusko neustále útočí na východoukrajinské mesto Bachmut a stále postupuje. Ukrajinskí vojaci podľa generálneho štábu odrážajú otoky okolo Bachmutu i ďalších miest v Doneckej oblasti, ktoré sa dostali pod paľbu.

Poslanec ukrajinského parlamentu Serhij Rachmanin zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa bude musieť z Bachmutu skôr či neskôr stiahnuť. Podľa neho totiž "nemá zmysel držať mesto za každú cenu". "V tejto chvíli je však Bachmut bránený z niekoľkých dôvodov - po prvé, spôsobiť také veľké ruské straty, ako to len bude možné, a prinútiť Rusko spotrebovať svoju muníciu a zásoby," povedal Rachmanin v stredu večer pre rozhlasovú stanicu NV.

10:15 Nemecko a jeho spojenci rokujú s Kyjevom o budúcich bezpečnostných zárukách, v rámci snáh smerujúcich k udržateľnému mieru na Ukrajine, uviedol vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz. "Hovoríme s Kyjevom a ďalšími partnermi o budúcich bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu. Takéto bezpečnostné záruky sú však spojené s predpokladom, že sa Ukrajina v tejto vojne úspešne ubráni," vyhlásil Scholz vo výročnom prejave na pôde nemeckého parlamentu.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (6)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

Ako ďalej podotkol, ruský prezident Vladimir Putin v súčasnosti nie je otvorený rokovaniam o ukončení vojny, ktorá sa začala vlani koncom februára mohutným ruským vpádom na Ukrajinu. "Je Putin vôbec pripravený... vyjednávať o spravodlivom mieri? Nič tomu v tejto chvíli nenasvedčuje," povedal spolkový kancelár.

Scholz na pôde Bundestagu zároveň vyzval Čínu, aby nezačala podporovať Rusko v jeho agresii voči Ukrajine dodávkami zbraní. Nadviazal tak na nedávne tvrdenia Spojených štátov, podľa ktorých Peking takýto krok zvažuje. Čínska komunistická vláda to popiera.

9:37 Dedina Tyotkino v regióne #Kursk je pod paľbou, informuje guvernér.

8:45 Ukrajinská armáda odrazila viac ako 170 ruských útokov v piatich oblastiach za posledných 24 hodín na severovýchode a východe Ukrajiny, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

7:50 Rusko prišlo v bitke pri Vuhledare o vyše 130 tankov, tvrdí Ukrajina

Ukrajinské jednotky zničili počas tri týždne trvajúcich bojov blízko mesta Vuhledar vo východoukrajinskej Doneckej oblasti najmenej 130 ruských tankov a obrnených transportérov, uviedli v stredu ozbrojené sily Ukrajiny pre denník The New York Times. Neďaleko baníckeho mesta Vuhledar podľa ukrajinských predstaviteľov prebehla v posledných týždňoch "najväčšia tanková bitka tejto vojny," ktorá pre Rusov nedopadla dobre.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Rusko v tejto bitke podľa ukrajinskej armády prišlo najmenej o 130 tankov. Stanica Sky News pripomína, že tento údaj nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť. Najťažšie boje v rámci súčasnej vojny pokračujú na východe Ukrajiny, kde sa Rusko snaží o úplné ovládnutie všetkých štyroch ukrajinských oblastí, ktoré si vlani anektovalo v rozpore s medzinárodným právom - Doneckej, Luhanskej a častí Záporožskej a Chersonskej. Ruské jednotky podľa ukrajinských predstaviteľov rozmiestnili v týchto oblastiach ďalších vojakov a techniku vrátane moderných tankov typu T-90, píše Sky News.
 

7:30 Ruskí útočníci spustili raketový útok na obytnú budovu v Záporoží. Ľudia sú pod troskami.

6:55 Dvaja ľudia zahynuli v skorých ranných hodinách, keď ruské sily spustili raketový útok na Záporoží, informoval úradujúci starosta Záporoží Anatolij Kurtev v Telegrame.

6:40 Ukrajinskí vojaci pokračujú v boji za Bachmut

6:00 Rusko cez noc zaútočilo na Záporoží, obytnú budovu ťažko poškodila. Rusko vykonalo letecký útok na Záporoží cez noc 2. marca, pričom zničilo tri poschodia bytového domu, informoval úradujúci starosta Záporoží Anatolij Kurtev.

"Bohužiaľ tamojšia situácia viedla k rozpusteniu nášho pluku. Žiadame, aby nám bolo umožnené pridať sa k vám (vagnerovcom). Je nás tu desať pripravených na boj," hovorí v prvom z videí jeden z vojakov. Moderátorka a novinárka CNN Erin Burnettová uviedla, že hoci ide o malý počet vojakov, takáto kritika armády priamo od vojakov je zdrvujúca pre vojenských veliteľov, aj pre samotného prezidenta Vladimira Putina.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Burnettová v súvislosti s videom pripomenula, že podľa odhadu amerických tajných služieb z konca vlaňajšieho roka bolo na Ukrajine zabitých alebo zranených až 80 percent vagnerovcov. Druhé video zase zachytáva ruských vojakov z Irkutska, ktorí odmietajú bojovať. "Vzhľadom na súčasnú situáciu sme sa ocitli v zúfalom postavení, keďže veliteľom nezáleží na našich životoch," hovorí vo videu podľa tlmočiaceho novinára Frederika Pleitgena z CNN jeden z vojakov. "Žiadame o pomoc (vagnerovcov), nemáme sa kam inam obrátiť," dodáva vojak. 

Šéf vagnerovcov minulý týždeň opakovane verejne kritizoval ruské ministerstvo obrany

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin minulý týždeň opakovane verejne kritizoval ruské ministerstvo obrany za údajne nedostatočné dodávky munície pre jeho mužov bojujúcich na Ukrajine. Agentúra Reuters nedávno informovala, že Kremeľ sa snaží obmedziť Prigožinov nadmerný politický vplyv. Šéfovi vagnerovcov údajne nariadil, aby prestal s kritikou ministerstva obrany. Ruským štátnym médiám zase bolo odporučené, aby v správach prestali spomínať jeho osobu či samotných vagnerovcov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu