Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ťažké straty pre Rusko: Putinovo špionážne lietadlo je minulosťou, monštrum za stovky miliónov eur zničili drony

Lietadlo Beriev A-50U zničili drony po útoky na vojenskú základňu v Bielorusku.
Lietadlo Beriev A-50U zničili drony po útoky na vojenskú základňu v Bielorusku. (Zdroj: Twitter/Jewish Community/Tyler Rogoway)

MINSK – Rusko utrpelo ďalšie veľké straty. Tentoraz to však nebolo na území Ukrajiny, ale u priateľa, podporovateľa a spojenca Ruskej federácie. Bielorusko je jednou z mála krajín, ktorá podporuje vojnu na Ukrajine. Napriek tomu, že za jej hranicami zúri vojna, vzdušný priestor Bieloruska nie je dostatočne chránený. Presvedčil sa o tom samotný Putin.

archívne video

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

Neďaleko hlavného mesta Bieloruska došlo k nehode, pri ktorej sa ruské špionážne lietadlo zmenilo na kopec šrotu. Beriev A-50U malo hodnotu 313 miliónov eur. K útoku sa prihlásili miestni protivládni aktivisti, ktorí sú proti vojne na Ukrajine. Ako uvádza britský The Sun, pri útoku na leteckú základňu Mačulišči použili upravené komerčné drony, ktoré si vedia zakúpiť aj bežní ľudia. 

Bieloruská vláda už na útok, ktorý sa odohral v nedeľu večer 26. februára, reagovala uzavretím hraníc aj vzdušného priestoru. Šéf opozičného hnutia BYPOL Alexander Azarov sa vyjadril, že napriek týmto opatreniam sa dronom podarilo už skôr opustiť krajinu. BYPOL je Asociácia bezpečnostných síl Bieloruska, ktorú vytvorili bývalí zamestnanci orgánov činných v trestnom konaní s cieľom čeliť bieloruským orgánom.

Vzdušný priestor Ukrajiny 

Lietadlo pristálo v Bielorusku dňa 3. januára. Nad Ukrajinou uskutočnilo najmenej 12 misií s cieľom lokalizovať ciele pre stíhačky MIG počas bombardovania. Pokročilý radar A-50U bol schopný naviesť bombardéry a zamerať protilietadlové zbrane. Zničenie špionážneho lietadla sa pokladá za obrovskú ranu z pohľadu Ruska, ktoré chcelo mať pod kontrolou vzdušný priestor Ukrajiny. 

Model Beriev je síce len jedným zo šiestich, ktoré vlastní ruská armáda, no pre Putina je to okrem iného aj veľká strata z pohľadu peňazí. Ako uvádzajú bieloruské médiá, lietadlo bolo značne poškodené dvoma dronmi, ktoré náhle zaútočili. Najviac zasiahnuté časti boli vpredu a na trupe. Avioniku (všetky systémy na palube lietadla umožňujúce let) a radar úplne vyradili. 

Poškodené dva stroje 

Na vojenskej základni Mačulišči boli najprv hlásené výbuchy. Pri zásahu bol poškodený aj ruský vojenský letecký transportér. Bieloruské bezpečnostné sily údajne našli v blízkosti základne tašku so zariadením na ovládanie dronov. Odporcovia prezidenta Lukašenka, ktorí mali útok podniknúť, nesúhlasia s názorom, že ich krajina sa použije na podporu ruskej agresie na Ukrajine. Podľa BYPOL-u už poškodené špionážne lietadlo nikam nepoletí.  

Azarov sa odmietol vyjadriť, koľko dronov zaútočilo na základňu, ale zosmiešnil ostražitosť a zabezpečenie bezpečnosti ruských síl. "Všetko to závisí od dobrého naplánovania a inteligencie. Mali viacero možností. Uvedomili si, že lietadlo takmer nikto a nič nechráni. Je to pritipoklad toho, čo tu bolo v minulosti. Všetky letiská boli strážené, kopali sa aj zákopy. Teraz si (Bielorusi) mysleli, že všetky hrozby boli už potlačené," dodal s tým, že útok podnikli bieloruskí partizáni pomocou plánu "Peramoga" (Za slobodu Bieloruska).

Cichanovská útok podporila 

Ruské ani bieloruské ministerstvo obrany sa zatiaľ k výbuchom nevyjadrilo. Líderka bieloruskej opozície v exile Svetlana Cichanosvká povedala, že je hrdá na všetkých Bielorusov, ktorí naďalej odolávajú ruskej hybridnej okupácii Bieloruska a bojujú za slobodu Ukrajiny.

Viac o téme: LietadloVojenská základňaRuskoBieloruskoMinskBeriev A-50UMachulishchy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu