Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Vlaková tragédia v Grécku: Hlásia desiatky mŕtvych, desivé zábery z miesta nešťastia

Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka Zobraziť galériu (4)
Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka (Zdroj: SITA/AP Photo/Vaggelis Kousioras)

ATÉNY- V noci na stredu došlo k zrážke dvoch vlakov v blízkosti mesta Larisa na severe Grécka. Zranenia utrpelo 85 ľudí. Počet obetí stále stúpa. Informovala o tom agentúra AP a AFP.

Naživo z miesta nehody

20:00 Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v stredu oznámil, že "ľudský omyl" zapríčinil utorkovú zrážku dvoch vlakov, pri ktorej zahynulo najmenej 38 ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Všetko potvrdzuje, že túto drámu spôsobil najmä tragický ľudský omyl," povedal Mitsotakis v prejave v televízii. Hrozná a v v Grécku bezprecedentná "vlaková nehoda" bude podľa premiéra plne vyšetrená.

18:00 Grécky minister dopravy Kostas Karamanlis v stredu po tragickej zrážke dvoch vlakov podal demisiu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP. Karamanlis vo vyhlásení uviedol, že cíti "povinnosť" odstúpiť, lebo to je "základný prejav úcty voči ľuďom, ktorí tak nespravodlivo prišli o život"

14:50 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR neeviduje občanov SR medzi obeťami či zranenými po nehode v Grécku. Pre TASR to potvrdili z komunikačného odboru rezortu. "Z informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami mali byť aj občania SR. Situáciu však naďalej sledujeme a sme v kontakte s miestnymi úradmi," uviedol rezort.

13:10 Český premiér Petr Fiala a minister zahraničných vecí Jan Lipavský vyjadrili v stredu sústrasť obyvateľom Grécka po tragickej zrážke vlakov pri meste Larisa, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Som hlboko zarmútený tragickou vlakovou nehodou v Grécku, pri ktorej zahynulo najmenej 36 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Myslím na grécky ľud," napísal Fiala na sociálnej sieti Twitter.

10:30 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu zaslala sústrastný telegram gréckej prezidentke Katerine Sakellaropulosovej v súvislosti so železničným nešťastím pri meste Larisa, ktoré si vyžiadalo značné obete na životoch a množstvo zranených. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. "Vážená pani prezidentka, v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vám, rodinám a blízkym obetí, vyjadrujem úprimnú sústrasť. Zraneným prajem rýchle uzdravenie," uviedla hlava štátu v telegrame.

MIMORIADNY ONLINE Vlaková tragédia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:10 Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vyjadrili v stredu sústrasť obyvateľom Grécka po tragickej zrážke vlakov, pri ktorej zahynulo 36 ľudí, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

9:42 Pri čelnej zrážke zahynulo najmenej 36 ľudí, ďalších osem desiatok osôb utrpelo zranenia. Vyše šesťdesiat ľudí je v nemocnici, z toho šesť na jednotkách intenzívnej starostlivosti, informoval dnes denník Kathimerini. 

9:00 Osoba, ktorá prežila, uviedla, že po zrážke vypukol v osobnom vlaku požiar. "Bol tam chaos a pekelný hluk," dodal v štátnej televízii. "Kuframi sme rozbili okenné tabule a v tme sme tápali von z vozňa," povedal mladý muž.

8:59 „Väčšina zranených má poranenú hlavu, zlomenú panvu, ruky a nohy. Žiaľ, v troskách je stále veľa ľudí,“ povedal na mieste novinárom člen záchranného tímu.

7:51 Železničná nehoda v Grécku je piata najtragickejšia v Európe za 30 rokov.

7:50 Podľa gréckej verejnoprávnej televíznej stanice ERT začal jeden z vozňov vlaku po zrážke horieť a vo vnútri zostalo zakliesnených niekoľko ľudí. Podľa starostu neďalekého mesta Tempi Jorgosa Manolisa bolo vo vlaku množstvo študentov, ktorí sa vracali do Solúna po predĺženom prázdninovom víkende.

7:49 "Nikdy som doposiaľ nič takéto nevidel. Je to tragické. Aj päť hodín po nehode stále nachádzame ďalšie telá," citovala AFP jedného z vyčerpaných záchranárov.

7:30 Záchranné práce s cieľom vyslobodiť uviaznutých cestujúcich pokračovali aj v stredu ráno. Z 85 zranených museli 53 hospitalizovať.

Pri čelnej zrážke dvoch vlakov v Grécku zahynulo najmenej 32 ľudí, ďalších 85 ich utrpelo zranenie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej je to najtragickejšia železničná nehoda v krajine za posledných niekoľko desaťročí. Pri meste Larisa v centrálnej časti krajiny sa v noci na dnešok zrazil vo vysokej rýchlosti osobný vlak mieriaci z Atén do Solúnu s nákladnou súpravou, ktorá išla zo Solúnu do Larisy.

Niekoľko vagónov po zrážke vykoľajilo a vzplanulo, uviedli už skôr svetové agentúry. Mnoho cestujúcich utrpelo popáleniny. "Počuli sme obrovskú ranu. Bolo to strašných desať sekúnd. Prevracali sme sa vo vagóne, kým sme nespadli na bok," opísal dvadsaťosemročný cestujúci Sterjos Minenis. Potom podľa neho vypukla panika a chaos. "Oheň, visiace káble, rozbité okná, kričiaci ľudia, uväznení ľudia," uviedol Minenis.

Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka
Zobraziť galériu (4)
Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Podľa médií cestovalo v medzimestskom vlaku asi 350 ľudí. "Evakuácia cestujúcich sa odohráva vo veľmi ťažkých podmienkach vzhľadom na závažnosť zrážky oboch vlakov," opísal hovorca hasičov Vasilis Varthakojannis.

Predchádzajúce informácie hovorili o 26 obetiach a ôsmich desiatkach ranených.

Hasiči uviedli, že o nehode boli informovaní krátko pred utorkovou polnocou miestneho času (okolo 23 hodín SEČ). Stanica Skai odvysielala zábery vykoľajených a ťažko zničených vagónov a hustým dymom, píše Reuters. Záchranári so svietidlami na čelách v hustom dyme vyťahovali z vagónov kusy kovu, aby mohli hľadať uväznených ľudí, popísala AP. Podľa stanice BBC na mieste zasahovalo okolo 150 hasičov a 40 sanitiek.

Cestujúci, ktorí utrpeli ľahšie zranenie alebo sa im nič nestalo, boli podľa nej prevezení autobusom do Solúne, vzdialenej 130 kilometrov severne od miesta nešťastia. Úrady kontaktovali armádu, aby pomohla so záchrannými prácami, popísala AP.

Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka
Zobraziť galériu (4)
Zrážka dvoch vlakov na severe Grécka  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vaggelis Kousioras)

Starnúci grécky železničný systém potrebuje modernizáciu, mnoho spojov jazdí po jednokoľajnej trati a na mnohých miestach stále nie je inštalovaná signalizácia a automatické riadiace systémy, upozornil Reuters. Ten tiež pripomenul, že pri čelnej zrážke dvoch vlakov v roku 1972 zahynulo u Larisy 19 ľudí.

Viac o téme: NehodaObeteZraneníVlakyGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu