Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šéf WHO navštívil oblasť zasiahnutú zemetrasením: Ankare prisľúbil pomoc

Zdemolované budovy po zemetrasení v Turecku
Zdemolované budovy po zemetrasení v Turecku (Zdroj: SITA/AP Photo)

ADANA - Svetová zdravotnícka organizácia podporí Turecko v pomoci ľuďom postihnutým ničivým zemetrasením v turecko-sýrskom pohraničí, ktoré si vyžiadalo viac ako 50.000 obetí. Uviedol to v utorok generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Informovala o tom agentúra Reuters.

Turecko "robí, čo je v jeho silách", ale stále potrebuje medzinárodnú podporu, aby pomohlo obetiam zemetrasenia, povedal Tedros počas návštevy Antakye, jedného z najviac postihnutých miest. Šéf WHO na tlačovej konferencii po boku tureckého ministra zdravotníctva Fahrettina Kocu povedal, že spoločne diskutovali o zdravotnej situácii v táboroch. "Ide o infekcie dýchacích ciest, infekcie gastrointestinálneho traktu a najmä problémy duševného zdravia, pretože mnohí ľudia sú skutočne traumatizovaní. Ďalej ľudia potrebujú rehabilitačné služby, najmä ortopedickú službu," povedal Tedros.

Mohutné otrasy, ktoré 6. februára zasiahli juhovýchod Turecka a susednú Sýriu, si v Turecku vyžiadali viac ako 108.000 zranených. V súčasnosti milióny ľudí žijú v stanoch alebo sa snažia presťahovať do iných miest. Katastrofa bola najhoršou v modernej histórii krajiny a okrem desaťtisícov obetí spôsobila v Turecku aj zrútenie alebo vážne poškodenie viac ako 160.000 budov.

Viac o téme: PomocZemetrasenie TureckoWHO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu