Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Počet obetí zemetrasenia v Turecku presiahol 45-tisíc: Aj so Sýriou ich je celkovo 51-tisíc

Zemetrasenie v Turecku
Zemetrasenie v Turecku (Zdroj: TASR/AP)

ANKARA - Počet obetí februárového ničivého zemetrasenia v Turecku vzrástol na 45.089, čo je asi o 700 viac, ako sa doteraz uvádzalo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na turecký úrad pre riešenie následkov katastrof AFAD. Celková bilancia v Turecku a Sýrii tak predstavuje zhruba 51.000 mŕtvych.

Provincie na juhu Turecka a oblasť na severe Sýrie zasiahli 6. februára dva zničujúce otrasy o sile 7,7 a 7,6 stupňa. V Turecku pri nich utrpelo zranenia viac ako 108.000 osôb a státisíce ľudí boli nútené opustiť domovy. Mnohí z nich stále bývajú v stanoch či v provizórnych prístreškoch.

Erdogan má dnes vystúpiť v parlamente

Prezident Recep Tayyip Erdogan sľúbil začať s obnovou tento mesiac a dokončiť ju v priebehu jedného roka, čo rad odborníkov označila za nerealistické. Dnes o 10:00 SEČ by mal Erdogan predniesť v parlamente prejav, ktorého témou bude zemetrasenie a nadchádzajúce prezidentské a parlamentné voľby. Hlasovanie sa musí uskutočniť do júna a pre Erdogana predstavuje zatiaľ najväčšiu politickú výzvu.

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Podľa úradu AFAD sa pri februárovom zemetrasení v Turecku zrútilo alebo bolo vážne poškodených viac ako 160.000 budov s 520.000 bytmi. Z postihnutého regiónu, ktorý bol zasiahnutý viac ako 11.000 následnými otrasmi, utiekli asi dva milióny ľudí. AFAD uviedol, že vystaval vyše 350.000 stanov v 332 lokalitách. Na 162 miestach boli postavené kontajnerové domy.

Viac o téme: ObeteZemetrasenie TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu